Incarcare electrostatica in birouri cu multe calculatoare ?

Incarcare electrostatica in birouri cu multe calculatoare ?

La pasirea pe pardoseala in birourile unde sunt instalate multe calculatoare poate surveni fenomenul de incarcare electrostatica, mai ales in conditiile unei umiditati scazute a aerului tipice sezonului rece. Corpul omenesc se poate incarca cu pana la 30.000 V, aceasta tensiune fiind descarcata la atingerea unor elemente legate la pamant (calorifere ori aparate electrice).

Undele generate cu acest prilej sunt detectabile de la o tensiune de 2000 V in sus. Desi sus-amintita incarcare electrostatica e inofensiva pentru corpul uman, ea poate conduce la deteriorarea aparatelor electronice.

Un alt fenomen nedorit generat de incarcarea electrostatica consta in atragerea si legarea prafului existent in aer.

Pardoselile antistatice ... sunt cele care induc la pasire o tensiune maxima de 2000 V, valoare la care este exclusa deteriorarea echipamentelor electronice din cauze imputabile electricitatii statice. (Unele versiuni de pardoseli laminate ating chiar o tensiune maxima de 1000 V). Efectul antistatic al pardoselilor laminate se obtine fie prin adaosul de substabnte antistatice in stratul superior ori in hartia decorativa, fie prin adaugarea unor straturi antistatice suplimentare, respectiv in cazul variantelor HPL – CPL, prin straturi adezive special folosite in acest scop.

Alternativ, exista posibilitatea folosirii unor straturi inferioare ori suport antistatice.