RCS & RDS: "Taxa de mentenanta" amendata de ANPC

Ca urmare a numeroaselor sesizari din partea consumatorilor, in data de 13.07.2010, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus invitarea la discutii a reprezentantilor operatorului economic RCS-RDS.


Tema a fost legalitatea perceperii taxei de mentenanta, servicii accesorii si asociate. Taxa perceputa de operatorul economic RCS-RDS este in valoare de 5 lei.

ANPC considera ca aceasta taxa a fost perceputa fara notificarea prealabila a consumatorilor, incalcandu-se prevederile legale stabilite prin articolul 10, literele „f” si „h”, din OG 21/1992 privind protectia consumatorilor.

„Art. 10. - Drepturile consumatorilor, la incheierea contractelor, sunt:

„f) de a plati, pentru produsele sau serviciile de care beneficiaza, sume stabilite cu exactitate, in prealabil; majorarea pretului, tarifului, taxelor, comisioanelor, dobanzilor, penalitatilor si a altor eventuale costuri stabilite initial este posibila numai cu acordul scris al consumatorului.

h) de a fi notificati in scris cu privire la orice modificare ca urmare a prevederilor contractuale referitoare la valoarea dobanzilor, comisioanelor, penalitatilor sau oricaror altor costuri, cu cel putin 30 de zile inainte de aplicarea noilor valori.”

ANPC a dispus ca operatorul economic RCS-RDS sa intre in legalitate prin notificarea consumatorilor cu privire la noua taxa. Astfel de taxe pot fi percepute numai cu notificarea prealabila a consumatorilor si dupa obtinerea acordului din partea acestora.

Sursa: Biroul de presa ANPC