Industia IT nu este afectata de criza economica

Lecţia dată de IT, industria nevirusată de criză

Industria de software şi servicii demonstrează că sectoarele care dezvoltă competenţe sunt mai puţin afectate de recesiune şi devin un posibil motor al ieşirii României din criză.


Achiziţia recentă a Wind River de către Intel, în urma căreia 70 de programatori români din Galaţi vor ajunge să scrie software pentru generaţia viitoare de smartphones şi aşa-numitele Mobile Internet Devices, demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că industria software autohtonă poate scrie nu doar poveşti interesante de business, ci poate genera şi valoare adăugată autentică, regăsită în produse de succes la nivel mondial şi care pun România pe harta competenţelor mondiale în domeniu.

Dar nicio demonstraţie nu este de prisos atunci când ne punem (dar, oare, ne punem?) problema pe ce domenii am putea miza pentru ieşirea din criză şi care dintre acestea ne-ar asigura o creştere solidă după perioada dificilă. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, în 2007, ultimul an neafectat de criză, cifra de afaceri cumulată a sectorului de software, consultanţă şi servicii asociate s-a ridicat la 2,2 miliarde de euro (la cursul mediu din acel an).

Potrivit estimărilor Asociaţiei Patronatelor din Industria de Software şi Servicii (ARIS), exporturile româneşti de soft au depăşit, anul trecut, 500 de milioane de euro. Aceste cifre spun însă mult prea puţin şi sunt argumente slabe în a releva adevărata importanţă a industriei de profil.

Poate softul să ne ajute să găsim luminiţa de la capătul tunelului? „Da, bineînţeles“, afirmă categoric Radu Georgescu, preşedintele GECAD Group, compania care acum şapte ani a fixat primul reper românesc pe harta IT-ului mondial, vânzând antivirusul RAV către Microsoft. „Este o industrie în care noi, România, putem să ne diferenţiem de alţii şi să exportăm inteligenţă.

Aşa cum arată lumea zilele acestea, din punct de vedere economic, industria software românească poate avea şansa să exporte cu mult mai mult decât orice altă industrie“, este convingerea lui Radu Georgescu.

Continua articolul