STUDIU: Piata de servicii IT din Romania

Piata de servicii IT din Romania, caracterizata de initiative

IDC considera ca serviciile IT in Romania vor creste cu 2.9% (CAGR) in urmatorii ani, pana la o valoare de $597.10 milioane in 2019. Outsourcingul va fi categoria cu cea mai mare crestere, investitiile in acest domeniu fiind previzionate a creste cu 6.3% (CAGR).

Pe langa Information System Outsourcing, alte categorii cu crestere rapida vor fi cele legate de externalizarea applicatiilor, cu Application Management Outsourcing si Hosted Application Management crescand cu un CAGR de 5.9% si, respective, 7.2%.

Raportul IDC 'Romania IT Services Market 2019 Forecast and  Analysis' ofera o imagine detaliata a tendintelor legate de evolutia cheltuielilor cu serviciile IT, precum si un forecast pe 13 categorii de servicii si 18 piete verticale in Romania.

Cheltuielile cu serviciile IT in Romania vor creste cu aproximativ 1.9% in 2018, pana la valoarea de $528.5 milioane, conform ultimului forecast al International Data Corporation (IDC). Compania de consultanta prevede ca Information System Outsourcing va fi categoria de servicii cu cea mai rapida extindere in urmatorii 5 ani, cu o crestere estimata de 7.6% (CAGR), pe masura ce presiunile exercitate de end useri forteaza companiile de Outsourcing sa schimbe complet tactica si sa se concentreze pe valoarea de business, mai degraba decat pe tehnologie in sine.

Predictiile raman destul de rezervate in ceea ce priveste forecastul in USD, in special datorita devalorizarii leului.

Scaderea ritmului de crestere poate fi atribuita insa si altor factori precum cheltuielile Guvernamentale scazute, o abordare conservatoare a companiilor in privinta investitiilor majore in IT, presiunea pe preturi, precum si impactului prelungit al instabilitatii economice si politice din regiune. In acelasi timp, creste enorm presiunea exercitata asupra directorilor IT, carora li se cere sa livreze valoare crescuta de business, in conditiile unor bugete mai mari, dar mult mai strict controlate.

Studiul include si o analiza a celor mai importante evenimente din industria IT, si listeaza cele mai importante provocarifactorii care influenteaza dezvoltarea pietei de servicii IT, precum si tabele detaliate cu cheltuielile IT pe categorii de servicii in perioada 2018-2019.

Acest trend va continua, fiind influentat mai ales de cheltuielile in crestere cu contractile de tip ‘’managed services’’ pe masura ce companiile recurg la externalizare pentru a rezolva problem legate de cost si eficientizare.