Investitiile in publicitatea din presa scrisa au scazut in primul semestru

Investitiile in publicitatea din presa scrisa au scazut in primul semestru

Potrivit celor mai recente rezultate publicate de Biroul Roman de Audit Transmedia, investitiile in publicitatea din presa scrisa au scazut in primul semestru din 2015 cu 5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la o valoare de 65 milioane EUR (ratecard).

Analizand publicatiile cu aparitie continua in intervalul ianuarie 2013 – iunie 2015 se constata ca, dupa cresterea care a marcat sfarsitul anului 2013 si intreg anul 2014, primul semestru al acestui an aduce o usoara scadere a volumelor investite in zona presei scrise.

Aceasta se remarca si la nivelul spatiului publicitar ocupat, care a scazut de la 12.000 pagini in prima parte a lui 2014, la aproximativ 10.500 pagini in 2015, precum si la nivelul numarului de clienti de publicitate si al marcilor comunicate de acestia. Tinand cont de specificul sezonier al publicatiilor tiparite, putem estima ca pana la finalul anului 2015 investitiile in publicitate se vor situa la un nivel similar celor din 2014, marcand astfel o usoara stabilizare a pietei de publicitate.

Sectoarele de activitate care au generat cele mai importante investitii in publicitatea din presa scrisa in prima jumatate a lui 2015 sunt reprezentate de zona de retail, urmata de sectorul farmaceuticelor si de cel al vehiculelor.

Comparativ cu acelasi interval al anului 2014, investitiile in publicitatea din presa scrisa pentru activitatile de divertisment si timp liber au avut cea mai importanta evolutie, crescand cu peste 50%, in principal datorita concertelor si evenimentelor derulate in acest interval, ca de exemplu evenimentul promovat de Orange – The Color Run sau Concertul Andre Rieu. Cresteri importante s-au inregistrat si pentru sectorul financiar, in acest caz evidentiindu-se marci din categoria IFN-urilor, ca de exemplu Viva Credit si Cetelem, si din categoria institutiilor bancare, ca de exemplu ING Group si Banca Transilvania.

Analizand modul in care au fost directionate investitiile in publicitate pentru presa scrisa in prima jumatate a lui 2015, observam ca acestea au fost orientate catre cotidienele nationale in proportie de 44%. Dintre acestea, Libertatea continua sa fie publicatia care a atras cele mai mari volume de publicitate in primul semestru al acestui an, cumuland peste 40% din totalul investiilor atrase de cotidienele nationale, afirma ca sursa citata Brat.