Studiu: Ecranele tabletelor, televizoarelor si ale laptopurilor afecteaza calitatea somnului adolescentilor

Studiu: Ecranele tabletelor, televizoarelor si ale laptopurilor afecteaza calitatea somnului adolescentilor



Continuam publicarea seriilor de studii referitoare la tablete, televizoare si laptopuri si efectele nocive asupra tinerilor. In studiul anterior mentionam

S-a observat că dintre 2.000 de elevi studiați, cei care au la îndemână tablete și smartphonuri în camera lor dorm în medie cu 21 de minute mai puțin decât colegii lor care nu au acces la astfel de aparate, se arată într-un studiu publicat de revista americană Pediatrics.

Copiii care au acces la tablete și smartphonuri în camera lor au parte de mai puțin somn decât cei care nu au acces la astfel de dispozitive!

Ecranele afectează calitatea somnului adolescenților

Adolescenții care petrec mult timp în fața ecranelor dorm mai puțin și adorm mai greu, potrivit unui studiu efectuat pe un eșantion de 10.000 de tineri norvegieni cu vârste între 16 și 19 ani, publicat în revista medicală online BMJ Open.

De asemenea, studiul a arătat că majoritatea adolescenților dependenți de dispozitivele cu ecrane — televizoare, calaculatoare, tablete, telefoane ș.a.m.d., întâmpină un risc crescut de a adormi mai greu, având nevoie de peste 1 oră pentru a adormi.

În cazul celor care utilizează ecranul pentru mai mult de patru ore pe zi (în afara orelor de școală) acest risc este crescut cu 49 % comparativ cu cel al utilizatorilor ecranului pentru mai puțin de o oră. Potrivit studiului, riscul este maxim pentru cei care stau în fața ecranului cu o oră înainte de culcare afirma Agerpres


Tinerii studiați au avut nevoie în medie de 8 — 9 ore de somn pentru a fi în formă a doua zi, iar cei care au petrecut mai mult de două ore pentru a trimite e-mailuri sau a conversa pe "chat" au avut de trei ori mai multe șanse de a dormi mai puțin de cinci ore pe noapte. Cercetătorii au descoperit că acei adolescenți care au folosit mai multe dispozitive pe zi au avut mai multe dificultăți de a adormi și au dormit mai puțin timp decât cei care au folosit un singur dispozitiv.

Cei care au folosit două sau trei dispozitive se confruntă cu un risc de 50% de a dormi mai puțin de cinci ore pe noapte, prin comparație cu cei care folosesc un singur dispozitiv. Pentru cei care folosesc patru sau mai multe dispozitive, riscul crește cu 75%. Potrivit cercetătorilor conduși de dr. Mari Hysing de la Centrul de cercetare din domeniul sănătății din Bergen (Norvegia), este timpul ca autoritățile publice să facă recomandări privind utilizarea ecranelor, nu numai în ceea ce privește televizoarele.

Rezultatele studiului confirmă necesitatea de a recomanda restricții generale de utilizare, a mai spus Mari Hysing. Ea a avansat ipoteza că ecranele stimulează sistemul nervos iar lumina emisă de acestea afectează ritmul circadian (bioritmul), ceea ce are un efect negativ asupra somnului