Idei de cadouri pentru femei cu ocazia primaverii !

Statistica nu s-a schimbat prea mult: aproape 20% din parfumurile cu note predominant florale se cumpără la începutul lunii martie. Cam în acelaşi timp cu cele mai dorite piese ale colecţiilor vestimentare de primăvară-vară pe care nu ai reuşit să le procuri exact atunci când s-au lansat.


De “vină” este influenţa pe care o exercită primele semne însorite ale mult-doritei primăveri, dar şi celebrările de sezon (Mărţişor) sau chiar dorinţa noastră de a schimba şi altceva decât piesele din garderoba clasică.


shutterstock_140227969


Ce ştim… Femeile continuă să prefere parfumurile florale pentru “ţinuta de zi”, pe durata primăverii şi a verii. Barbaţii… mai bine să nu îi întrebăm pentru că ei oricum nu prea ştiu că o mare parte a parfumurilor dedicate lor au în compoziţie şi note florale, aşa cum este Uomo de la Moschino, ce conţine iasomie pentru a îmblânzi lemnul de cedru, mahonul şi picatele note de coriandru. Un alt exemplu de parfum masculin care are şi note florale este seducătoarea apă de toaletă Declaration de la Cartier, în care, alături de notele clasice lemnoase şi condimentate, apar subtil cele de floare de portocală amară, violetă şi iasomie.


Ce am mai aflat: Şi în materie de parfumuri lucrurile nu sunt doar “albe” sau “negre”. Le regăsim de cele mai multe ieşind cu îndrăzneală din corsetul clasificării “parfum floral” şi încadrându-se în floral-fructate, floral-acvatice, lemnos-florale sau oriental-florale. Şi combinaţiile nu se opresc aici. Rar au fost create şi au rămas ca referinţă parfumurile uniflorale – adică alcătuite dintr-o singură esenţă florală pe baza fixatoare – aşa cum au fost Hiris, cu unica aromă de iris, sau Chanel Gardenia. Simţurile noastre au “cerut” mai mult. Mixul de note a fost atent ales de creatori de fiecare dată astfel încât să ne incite să cumpărăm un parfum floral pentru că ne place sau ne inspiră, pentru că e în trend sau fiindcă ne aduce aminte de ceva familiar, din copilărie.


Cele două garderobe, vestimentară şi a parfumurilor, se intersectează… Iată un exemplu: notele de piersică şi lămâie au atras mimoza, frezia, lăcrămioarele şi crinul pentru a da naştere notelor senzuale ale solarului Yellow Diamond de la Versace. Iar Alberto Morillas, creatorul acestui parfum spunea înainte de lansare: “Se potriveşte unei plimbări romantice într-o dimineaţă de Paris primăvăratic şi eşarfelor lungi, fluide, din mătase. Diamante… se vor vedea în ochii purtătoarei parfumului.”


Despre istoria parfumurilor florale şi despre tentaţiile fiecărui început de sezon se pot povesti multe. Provocarea vine tot de la bărbaţi, cei care se dau drept specialişti şi le clasifică pe cele florale ca fiind puţin cam “comune”. De noi depinde să le găsim pe cele care ies din obişnuit şi să le stârnim dumnealor, bărbaţilor, interesul… ca să ni le ofere cadou. Efortul ulterior, să le asortăm la o piesă vestimentară proaspăt achiziţionată, sigur ne va face o mare plăcere!