ANCOM impune crearea de pachete de servicii telecom pentru persoanele cu dizabilitati

ANCOM impune crearea de pachete de servicii telecom pentru persoanele cu dizabilitati



Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat decizia care cuprinde un set de măsuri menite să asigure accesul persoanelor cu dizabilități la servicii de telefonie și acces la internet adaptate nevoilor lor specifice și în condiții echivalente celor de care beneficiază ceilalți utilizatori.

Autoritatea a stabilit componența pachetelor de servicii de telefonie și internet destinate persoanelor cu dizabilități și recomandă furnizorilor un anumit tarif pentru fiecare dintre aceste pachete.

Astfel, în opt luni de la intrarea în vigoare a acestei decizii, utilizatorii cu dizabilități auditive și/sau de vorbire vor avea la dispoziție pachete de servicii mobile care vor include cel puțin SMS-uri nelimitate în rețea și 150 de SMS-uri naționale la un tarif recomandat de ANCOM de maximum 4 euro/lună (inclusiv TVA), precum și trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, la un tarif recomandat de 2 euro/lună (inclusiv TVA). De asemenea, acești utilizatori vor avea la dispoziție și pachete de servicii la punct fix care să conțină trafic lunar nelimitat la internet, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 30 Mbps sau, acolo unde nu este tehnic posibil, viteza maximă oferită comercial utilizatorilor-persoane fizice, contra unui tarif maxim recomandat de 7 euro/lună, inclusiv TVA.

Totodată, furnizorii de servicii de comunicații mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilități vizuale pachete care să conțină cel puțin 300 de minute naționale contra unui tarif maxim recomandat de 2 euro/lună (inclusiv TVA) și, la cererea utilizatorului, trafic național lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif recomandat de maximum 2 euro/lună. Furnizorii de telefonie și internet fix vor lansa pachete care să conțină cel puțin 350 minute lunare naționale contra unui tarif maxim recomandat de 3 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, trafic lunar nelimitat la internet fix contra unui tarif recomandat de maximum 7 euro/lună.

În plus față de pachetele impuse de ANCOM, operatorii pot oferi și alte pachete adaptate nevoilor speciale ale utilizatorilor cu dizabilități.

Autoritatea le impune furnizorilor implementarea în termen de maximum opt luni de la intrarea în vigoare a deciziei și a altor facilități suplimentare pentru utilizatorii cu dizabilități. Astfel, aceștia vor avea acces la serviciul de relații cu clienții prin modalități specifice adaptate necesităților lor, inclusiv prin intermediul SMS pentru utilizatorii cu dizabilități auditive, iar utilizatorii cu dizabilități vizuale vor putea interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio. Totodată, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a deciziei, utilizatorii cu dizabilități vizuale vor putea primi, la cerere, contractele, facturile nedetaliate și alte documente prin poștă electronică într-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor.

De asemenea, furnizorii de comunicații electronice vor trebui să le asigure utilizatorilor cu dizabilități, prin intermediul punctelor de lucru unde se oferă servicii de comunicații electronice pe bază de abonament, posibilitatea testării gratuite a echipamentelor terminale de comunicații electronice pe care aceștia intenționează să le achiziționeze, precum și să le pună la dispoziție o secțiune specială, accesibilă din ecranul principal al propriei pagini de internet, în care se vor regăsi informații necesare utilizatorilor cu dizabilități.

Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare în 3 zile de la publicare, însă dispozițiile sale, în funcție de obligațiile impuse, trebuie să fie implementate în termen de șase sau opt luni de la intrarea în vigoare a deciziei.

În România, potrivit datelor furnizate de Direcția Generală Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, la data de 30 iunie 2014 erau înregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulți și copii).