Previziuni G DATA pentru 2015: Focus pe malware multidirectional si spyware

Previziuni G DATA pentru 2015: Focus pe malware multidirectional si spyware

Programe malware periculoase, cum ar fi Uroburos, programe spyware pe smartphone-uri cu Android și un număr în continuă creștere de cazuri de malware ce implică atacuri pe dispozitivele mobile - 2014 a fost marcat de spionaj cibernetic, atacurile hackerilor și campanii cibernetice. Borna de 3,5 milioane de noi tulpini de malware a fost depășită pentru prima dată. Această tendință va continua în 2015, prezic experți G DATA în securitate.

Ei se așteaptă, de asemenea, la o creștere multidirecțională a malware-ului, îndreptată atât către dispozitive mobile, cât și către computere. Troienii bancari, pe care infractorii cibernetici continuă să se bazeze pentru fraude pe online banking, va ajunge la un alt nivel ridicat. Din motive de protecție a datelor, G DATA privește cu suspiciune inițiativa Quantified Self. Experții de securitate din Bochum au realizat șase previziuni pentru noul an.

"Escrocherii cibernetice dovedite, cum ar fi e-mailuri manipulate sau exploatarea vulnerabilităților, vor continua să se bucure de o mare popularitate în rândul infractorilor cibernetici, în 2015. Troienii bancari au ajuns la un nivel record în 2014 și vor continua să crească în anul următor," declară Ralf Benzmuller, șeful G DATA SecurityLabs. "Malware-ul care atacă ambele tipuri de dispozitive, mobile și computere, vor deveni mult mai larg răspândite."

Numărul de malware de Android este în creștere


Aproape un miliard de smartphone-uri cu Android au fost vândute în 2014, potrivit unui studiu de piață realizat de IDC. 84,7 % din totalul smartphone-urilor vândute, în al doilea trimestru, în întreaga lume, au fost echipate cu sistemul de operare Android.

Dezvoltatorii de malware sunt și ei conștienți de acest lucru și se concentrează în continuare pe noi tipuri de malware pentru acest sector.

Experții în securitate de la G DATA au contorizat 751.136 noi tulpini de malware de Android doar în primele șase luni, și așteaptă 1,2 milioane de mostre noi de malware pentru întreg anul 2014.



Datele colectate prin Quatified Self sunt protejate necorespunzător


Asistam la o creștere constantă a masurării, analizării și evaluării datelor personale.
Companiile de asigurări sunt interesate, de asemenea, de acest trend, pentru a putea calcula ratele de asigurare folosind datele de sănătate colectate. Îngrijorător este că furtul de date în acest domeniu va crește.

Malware multidirecțional: uși deschise spre calculatoarele companiilor


În anul care vine, așa-numitul malware multidirecțional - malware care poate fi implementat atât pe computere, cât și pe smartphone-uri - va fi folosit mai frecvent de către infractorii cibernetici ca o poartă de acces în rețelele companiilor.

Infecțiile Cross-platform vor crește semnificativ în anul următor, în opinia G DATA.

Mai multe dispozitive mobile cu spyware preinstalat


G DATA a analizat, în acest an, STAR N9500, un smartphone care a fost echipat cu spyware din propria fabrică. În opinia experților G DATA, vor exista mai multe cazuri de acest gen în viitor. Chiar dacă dispozitivul nu costă mult, utilizatorii vor plăti, involuntar, cu datele lor cu caracter personal.

NOU RECORD pentru troienii bancari


Troienii bancari sunt o afacere foarte profitabilă pentru infractorii cibernetici. Autentificarea cu factori multipli și tehnologii cip moderne sunt încă o raritate în rândul băncilor - ceea ce le face o țintă atractivă pentru atacatori.

Programele adware sunt tot în creștere


Recompense mari pentru un efort mic: infractorii cibernetici fac afaceri cu afișarea de publicitate nesolicitată. Pentru 2015, G Data SecurityLabs se așteaptă la o creștere suplimentară a acestor reclame impuse.

Spyware în creștere


Regin, un nou atac spyware, a fost descoperit recent. Regin era folosit pentru atacuri ce vizau rețelele de mare potențial, cum ar fi instituțiile naționale sau întreprinderi mari. Se așteptă ca și alte programe extrem de complexe spyware să fie descoperite pe viitor.

Sursa: G Data.