Aplicatii lansate la CES 2015 de catre BMW

Gamă largă de inovaţii prezentate de BMW la CES 2015 din Las Vegas

BMW a realizat rapid importanţa comunicării între automobile, conducători şi mediul înconjurător, iar în prezent este unul din liderii mondiali ai industriei auto în domeniul conectivităţii auto. În cadrul Consumer Electronics Show 2015 (CES, 6-9 ianuarie, Las Vegas), BMW va prezenta o gamă extinsă de soluţii noi, de la noi dezvoltări pentru inferfaţa iDrive până la cheie cu display sau card bancar care poate fi folosit pentru a deschide şi activa automobilele DriveNow. În punct central stă şi BMW M4 Concept Iconic Lights care prezintă cele mai avansate soluţii de iluminat din industria auto.

De asemenea, în cadrul CES, va prezenta noi sisteme de asistare a conducătorului şi tehnologii inteligente de iluminare, un pas mai aproape spre îndeplinirea "Vision Zero" - viziunea unei mobilităţi fără accidente.


Touch Command - opţiuni extinse de control în spate


Touch Command este un exemplu de cât de repede poate reacţiona BMW la noile dezvoltări din domeniul IT&C. Sistemul utilizează o tabletă Samsung drept interfaţă de control a funcţiilor de infotainment şi confort, ceea ce permite noilor dispozitive să fie integrate perfect în automobil. Tableta se conectează wireless la sistemele electronice de la bord, astfel că interfaţa poate fi utilizată convenabil şi în spate - de exemplu, pentru controlul sistemului de entertainment pentru locurile din spate. Toate funcţiile principale apar pe afişajul tabletei, fără a interfera cu afişările monitorului.

Parcare mai bună cu ParkNow


Mobilitatea personală este susţinută tot mai mult de soluţii inteligente. ParkNow contribuie la rezolvarea problemelor cu parcare prin oferirea de asistenţă prin aplicaţii de PC sau smartphone, atunci când se caută locuri libere în parcările auto supraetajate. Curând aplicaţia va fi integarată complet în automobil,cu operarea ei cu ajutorul controlerului iDrive. Aplicaţia va fi integrată în automobil cu ajutorul interfeţei inovatoare A4A (Apps for Automotive / aplicaţii pentru automobile). De asemenea, datorită colaborării cu Parkmobile, ParkNow va oferi curând funcţii suplimentare. De exemplu, aplicaţia ParkNow va oferi utilizatorilor o modalitate convenabilă de plată la automatele de parcare sau la aparatele de taxare din parcările publice. O funcţie memento îl avertizează pe conducător când expiră timpul alocat de parcare, ceea ce contribuie la evitarea amenzilor de parcare.

Evitare a coliziuni cu perspectivă 360 de grade – următorul pas în "Vision Zero"


Evitarea coliziunii este o caracteristică vitală în drumul spre o mobilitate personală fără accidente. De mulţi ani, BMW Group lucrează pentru a se apropia de acest deziderat – „Vision Zero”. Sistemele de asistenţă precum tempomat activ cu funcţie Stop & Go, care detectează şi răspund automobilelor din faţă, sunt deja disponibile la actualele modele BMW. Aceste sisteme bazate pe radar şi camere video oferă avertizări şi pot frâna automobilul până la oprire totală, dacă este cazul.

La noul automobil de cercetare - un BMW i3 -, un sistem inovator de senzori cu laser scanează întreaga suprafaţă din jurul automobilului. Într-o situaţie cu potenţial de coliziune, sistemul avertizează conducătorul şi, dacă este cazul, iniţiază automat frânarea cu o acurateţe de centimetri.

Încărcare wireless a acumulatorilor de înaltă tensiune


Încărcarea optimă a automobilelor electrice şi a modelelor hybrid plug-in contribuie la îmbunătăţirea eficienţei. Ca proiect de cercetare, BMW Group prezintă o soluţie prin care, în viitor, acumulatorii automobilelor electrice ar putea fi încărcaţi fără cablu, prin inducţie. Sistemul constă din două bobine, una pe partea inferioară a automobilului şi una în podeaua garajului. Curentul este transmis între bobine prin intermediul unui câmp magnetic alternativ, fără cabluri sau contacte, la o rată de încărcare de 3,3 kW. Prin această soluţie, acumulatorul BMW i8 se reîncarcă în aproximativ două ore. Acest timp de încărcare este similar cu cel obţinut la conectarea prin cabluri. Dezvoltări ulterioare vor asigura o rată de încărcare de până la 7 kW pentru a susţine acumulatori de capacitate mai mare, aşa cum este cel folosit pentru BMW i3.

Sistemul porneşte automat atunci când bobinele sunt aliniate corect şi transferul de energie nu este obstrucţionat de obiecte. De altfel, chiar în imediata vecinătate a automobilului, nivelul de radiaţie electromagnetică este mai mic decât cel emis de o plită prin inducţie din bucătăria de acasă.

Programul BMW i ChargeForward: încărcare inteligentă pentru reducerea costurilor totale de funcţionare a automobilelor electrice
Prin programul BMW i ChargeForward, se studiază soluţii pentru a asigura că reîncărcarea acumulatorilor BMW i3 nu creează o sarcină suplimentară asupra reţelei în perioadele de vârf. Proiectul-pilot, care va fi lansat în zona metropolitană San Francisco în iulie 2015, va cerceta comportamentul de încărcare şi obiceiurile de condus pe care le au 100 de conducători BMW i3 pe o perioadă de 18 luni. Toţi participanţii primesc un bonus financiar la începutul şi la sfârşitul perioadei.

Conectate la sistemul inteligent de încărcare, bateriile vor fi alimentate inteligent la momentul ideal din intervalul total pe care automobilul îl petrece conectat la sistemul electric casnic printr-un panou (wallbox) BMW i. Sunt luate în calcul solicitarea reţelei electrice şi momentele în care costul de energie este mai mic sau în care reţeaua este alimentată cu energie din surse regenerabile. Alături de asigurarea unei funcţionări optime a reţelei electrice, soluţia asigură costuri de încărcare mai mici şi astfel reducerea costurilor de utilizarea ale automobilelor electrice.

În acelaşi timp, BMW i ChargeForward cercetează modul în care bateriile de la automobile electrice uzate, precum cele de la programul MINI E, pot servi drept tampoane staţionare de energie, de exemplu să absoarbă vârfurile în alimentarea cu energie din surse regenerabile. Prin BMW i ChargeForward, BMW i îşi consolidează preocuparea faţă de dezvoltarea durabilă şi dincolo de ciclul de viaţă al produsului. În acelaşi timp, soluţii propuse pot reduce costurile totale de întreţinere ale automobilelor electrice, din moment ce economiile făcute de furnizorii de electricitate pot fi transferate către clienţi.

Calendar şi planificator de călătorii într-o singură aplicaţie


BMW i3 oferă deja un sistem inovator şi unic de navigaţie intermodală pentru orientarea urbană, care încorporează diferite moduri de transport - inclusiv transportul public. Chiar şi atunci când conducătorii părăsesc BMW i3, un smartwatch sau un smartphone pot afişa o listă de posibile conexiuni în transportul public care îi vor duce la timp spre destinaţia finală sau îi vor readuce spre automobil. La Las Vegas, BMW Group Forschung und Technik - divizia de cercetare şi dezvoltare a BMW Group - prezintă o versiune îmbunătăţită a acestui serviciu de navigaţie din portofoliul BMW i Connected Mobility. Este integrată şi o aplicaţie de găsire a automobilului, care identifică locul de parcare a automobilului chiar şi în parcările supraetajate mari. Aplicaţia înregistrează poziţia automobilului şi o retransmite către serverele BMW. Datele cu poziţia pot fi ulterior utilizate pentru direcţionarea conducătorului către automobil. Pe lângă smartphone şi smartwatch, BMW i Connected Mobility integrează şi un alt dispozitiv: smart home TV. Televizorul cu acces la internet este utilizat ca dispozitiv de intrare şi afişare şi ca centru de mobilitate.

BMW i Connected Mobility are posibilitatea de a integra şi calendarul digital al utilizatorulu. Dacă două întâlniri sunt programate în locuri diferite, aplicaţia calculează timpul necesar pentru a ajunge dintr-un loc în celălalt şi realizează un itinerariu de mobilitate precis şi actualizat continuu, format din multiple module de călătorie individuale. Sistemul învaţă să selecteze tipurile de transport pe care le preferă utilizatorul, optimizând astfel recomandările pe care le oferă. Planificatorul de mobilitate, susţinut de un smartwatch sau un smartphone, direcţionează utilizatorii prompt şi punctual spre destinaţiile lor. Aceleaşi informaţii de traseu sunt disponibile pe smart home TV - inclusiv direcţiile pentru deplasarea pietonală spre o parcare auto sau cea mai apropiată staţie de autobuz - şi pe dispozitive mobile, pentru utilizare pe traseu. Prin utilizarea planificatorului de mobilitate, smart TV-ul (alaturi de smartphone sau smartwatch) poate oferi o funcţie de memento, care va aminti utilizatorului când să plece pentru a fi punctual la următoarea întâlnire. Şi pentru că toate dispozitivele sunt sincronizate cu serverele BMW, conectivitatea perfectă între acestea este asigurată continuu.

Cu aplicaţia BMW i Remote pentru Android, BMW este primul constructor din lume care oferă - pentru BMW i3 - control prin smartwatch a funcţiilor automobilului, ca echipare standard. Iar prin BMW i Connected Mobility se deschid noi posibilităţi - de exemplu, se testează o aplicaţie prin care smartwatchul permite deblocarea uşilor BMW i3 printr-un gest. Dacă se doreşte, uşile pot fi deschise şi închise automat când utilizatorul, purtând un smartwatch, se apropie sau se îndepărtează de automobil. Aceasta este o aplicaţie care poate îmbunătăţi semnificativ confortul şi atunci când se utilizează programul BMW de car-sharing DriveNow.