Peste 130 de site-uri, inclusiv românești, suspectate de contrafacere, blocate de SUA și UE

Mai multe site-uri de Internet, inclusiv românești, suspectate că vând produse contrafăcute, au fost blocate de autorităţile americane şi europene, într-o primă operațiune comună de acest tip.

Potrivit unui comunicat al ICE difuzat la Washington, autorităţile britanice, belgiene, daneze, franceze şi române au participat la această operaţiune împreună cu Europol şi vămile americane (ICE).

În urma acțiunii comune, 132 de site-uri de Internet, inclusiv româneşti, care vindeau numeroase articole contrafăcute, copii ale produselor Nike sau Hermes, precum şi ale mărcii pentru copii Ergobaby, au fost blocate, potrivit unui anunț făcut luni de către autorităţile americane şi europene.

Toate produsele vândute erau “falsuri, de calitate inferioară”, potrivit directorului ICE, John Morton.

Operaţiunea a coincis în Statele Unite cu “Cyber Monday“, ziua unor importante reduceri online, care urmează în mod tradiţional weekendului de Ziua Recunoştinţei.

“Această operaţiune este un bun exemplu de cooperare excelentă între ICE şi partenerii noştri internaţionali”, s-a bucurat Morton. “Este o problemă importantă, nu numai pentru industria americană, ci şi pentru cele legitime din Europa, Asia sau alte zone. Ne gândim la locurile de muncă pierdute, la venituri din taxe pierdute”.

Chanel, Gucci, Lacoste, Dior, McAfee, Symantec, Armani, Guess, Burberry, Tommy Hilfiger, Versace, YSL sau Michael Kors se află, de asemenea, printre mărcile contrafăcute.

Site-urile blocate au nume de domenii care se termină în .com dar şi .eu, .be, .dk, .fr, .ro şi .uk. Guvernele respective au blocat site-urile pe care apare în prezent un mesaj ce informează consumatorii în legătură cu această măsură.

Deși Statele Unite au desfăşurat în mai multe rânduri importante operaţiuni de acest tip, aceasta a fost prima realizată în cooperare cu Uniunea Europeană.

În urma acestei ultime acțiuni a SUA șu UE, numărul site-urilor blocate pentru vânzare de produse contrafăcute a crescut la 1.630 din 2010, potrivit ICE.

Peste 130 de site-uri, inclusiv românești, suspectate de contrafacere, blocate de SUA și UE, sursa: dcnews.ro