Windows 8 disponibil pentru download

Windows 8, versiunea Consumer Preview, este gata de download

Microsoft a prezentat miercuri, la Barcelona, Windows 8, cea mai importanta versiune a sistemului de operare dupa cea lansata in 1995, potrivit presedintelui diviziei Windows a grupului, Steve Sinofsky.

"Windows 8 este o schimbare de generatie pentru sistemul de operare Windows, in privinta designului, functionalitatii si implementarii", a spus Sinofsky.

Microsoft a proiectat doua versiuni pentru Windows 8, una cu o interfata tactila, disponibila pentru tablete si o alta pentru PC-uri, la care se vor putea folosi mouse-ul si tastatura.

Sinofsky a spus ca Microsoft s-a asigurat ca utilizatorii care folosesc Windows pe un smartphone, tableta sau laptop nu vor avea probleme la trecerea de la un aparat la altul.

"Exista prea multe diferente intre tablete si smartphone-uri. Windows 8 face utilizarea acestora mai usoara", a spus Sinofsky.

Julie Larson-Green, sefa de design pentru Windows 8, a prezentat noul soft pe o tableta Samsung, afirmand ca s-a vrut ca interactiunea cu sistemul de operare sa fie rapida si fluida

Noua interfata, care arata la fel cu cea utilizata de Microsoft la Windows Phone, consta in butoane animate, patrate, numite Metro, care contin informatii din conturile de pe Web, precum Facebook, Twitter si Skydrive, sistemul Microsoft de stocare cloud.

Larson-Green a explicat ca mai multe aplicatii vor fi instalate in Windows 8, inclusiv Xbox Live, Internet Explorer si un player pentru video si muzica, prin care utilizatorii pot cumpara si viziona continut afirma Technopol.

Pentru utilizatorii care prefera interfata originala a Windows, exista o aplicatie care elimina butoanele animate.

Varianta Consumer Preview a Windows 8 este disponibila pentru descarcare, dar oficialii Microsoft nu au dat detalii despre momentul cand noua versiune a sistemului de operare va fi scoasa la vanzare.