Wikipedia își închide serviciile în engleză, miercuri, în semn de protest față de legea anti-piraterie din SUA

Wikipedia își închide serviciile în engleză, miercuri, în semn de protest față de legea anti-piraterie din SUA

Enciclopedia online Wikipedia a anunțat că va își va înceta serviciile în limba engleză miercuri, 18 ianuarie, timp de 24 de ore, în semn de protest față de proiectul de lege împotriva pirateriei pe internet “Stop Online Piracy Act” (SOPA) pe care-l dezbate Congresul american, notează site-ul Think Digit.

Potrivit reprezentanților Wikipedia, propunerea legislativă și versiunea sa din Senat vor dăuna internetului liber și vor oferi noi instrumente pentru cenzurarea de site-uri internaționale în Statele Unite ale Americii.

Pe lângă Wikipedia, site-urile care iau parte la acest protest sunt Reddit, Boing Boing, Good Old Games, Destructoid, XDA-Developers, WordPress, TwitPic, Mozilla, Google, Yahoo, Twitter, Amazon, AOL, eBay, PayPal, LinkedIn și multe altele.

Proiectul “Stop Online Piracy Act” ar permite Departamentului de Justiție american să urmărească și să deconecteze orice particular sau întreprindere care ar putea fi acuzat de utilizarea de material protejat de drepturi de autor în SUA și în afara țării.

De asemenea, rețelele de publicitate ar putea fi obligate să nu mai posteze reclame online iar motoarele de căutare nu vor mai avea nevoie să genereze rezultate care conduc la site-uri cu conținut piratat.

Facebook, Google și alte mari companii și-ar putea suspenda serviciile pe 23 ianuarie

23 ianuarie va fi o zi tristă pentru internauţi şi utilizatorii site-urilor de socializare, pentru că marile companii vor protesta faţă de un proiect de lege controversat împotriva pirateriei, prezentat recent în Congresul american.

Printre companiile, care ar putea opri activitatea se numără Facebook, Twitter, Google, Amazon sau ebay, scrie site-ul extremetech.com.

Potrivit proiectului de lege, deţinătorii de copyright vor putea închide siteuri care le-au preluat conţinutul, fără să aibă nevoie de procese sau de hotărâri judecătoreşti.

De asemenea, motoarele de căutare ar putea fi determinate să scoată din index anumite site-uri, iar site-urile de plăţi online ar putea fi obligate să anuleze anumite tranzacţii.

Cel mai probabil, site-urile menţionate vor deveni indisponibile pe 23 ianuarie, în condiţiile în care Senatul va dezbate proiectul de lege o zi mai târziu, pe 24 ianuarie.

Sursa: B1 Online.