Ce este ACTA? SOPA? Romania a semnat ACTA, proiectul care va permite controlul laptop-urilor si al mobilelor

Romania a semnat ACTA, proiectul care va permite controlul laptop-urilor si al mobilelor

Romania si alte 21 de state ale UE au semnat in Japonia documentul international Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA) care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online.

Activisti din lumea digitala indeamna populatia sa se opuna semnarii actului, comparat cu SOPA.

In ciuda celor 22 de semnaturi actul nu va intra in vigoare daca nu va primi acordul Parlamentului European in iunie anul acesta.

Doar cinci tari din Uniunea Europeana nu au semnat ACTA. In Polonia, tara semnatara, mii de demonstranti au iesit in strada pentru a demonstra impotriva actului.

Ce este ACTA? SOPA? ACTA este considerata o forma de cenzura online, internautii temandu-se de presiuni si controale din partea companiilor si organizatiilor, fara mandat judecatoresc prealabil.

Actul, initiat in 2006 in Japonia, a fost tinut secret si guvernele statelor nu si-au informat sau consultat cetatenii in privinta lui, starnind frustrare si furie in anumite state ale lumii. Pe rand, ACTA a primit insa sustinerea unor state precum Canada, Coreea de Sud si anul trecut SUA.

Negocierile ACTA au fost secrete pina pe 22 mai 2008 cind un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar in scurt timp si ziarele au scris despre negocierile secrete.

ACTA ar trebui sa stabileasca un nou cadru legal international caruia tarile i se pot alatura voluntar si ar stabili un corp de guvernamint propriu, in afara institutiilor internationale deja existente precum Organizatia Mondiala a Comertului sau ONU.

Documentul scurs include o clauza de obligare a furnizorilor de servicii internet sa ofere informatii despre suspectii de incalcare a copyright-ului fara mandat judecatoresc, facilitind astfel industriei muzicale intentarea de procese si suspendarea siturilor necomerciale precum The Pirate Bay.

Tarile care nu au semnat actul sunt Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia.

In ciuda vastei sustineri internationale, ACTA nu va intra in vigoare ca lege a UE daca Parlamentul European va vota impotriva actului intre 11-14 iunie.

Sursa: Wasll-street.ro