Cum sa faci o firma ?

Daca va decideti sa constituiti un SRL, pasii de mai jos ar putea sa va ajute in o mai buna vizualizare a etapelor legate de constituirea unei firme (SRL – societate cu raspundere limitata).

Infiintarea unui SRL este mult mai usoara in ziua de astazi datorita schimbarilor din legislatie si administratie realizate in ultima perioada de timp. Cu toate acestea trebuie sa acordati atentie si sa tratati cu seriozitate toate aspectele legate de infiintarea societatii comerciale cu raspundere limitata - SRL.

In cazul in care va decideti din lipsa de timp sa apelati la o firma de avocatura sau o alta persoana care sa va ajute la realizarea acestui proces (de regula prin imputernicire - procura), costul apelarii la o firma de avocatura sau eventual o persoana din domeniu este de circa 400 RON – 1500 RON. Aceasta suma depinde de persoana/firma pe care o imputerniciti sa se ocupe cu infiintarea firmei. De regula firmele mari de avocatura au tarife mai ridicate.

In cazul in care doriti sa infiintati firma singur, va trebui sa va documentati mai mult si sa urmati singuri pasii de mai jos si eventual alte cerinte cerute/modificate de catre autoritatile in cauza.

De asemenea, chiar daca apelati la o persoana/firma sa realizeze operatiile de constituire firma (infiintare SRL) pentru dv., este recomandabil sa intelegeti procesul si etapele de infiintare, inclusiv ce presupune completarea formularelor in cauza prin cererea de informatii de la institutiile corespunzatoare (cum ar fii ONRC - Biroul Unic).

In cadrul Oficiului National al Registrului Comertului - Biroul Unic (in acest moment la Romexpo pentru Bucuresti), puteti cere consultanta contra cost cu privire la anumiti pasi si la completarea formularelor de inregistrare.

Pasii de mai jos, legati de infiintarea unei firme, au in vedere si varianta in care o sa fiti ajutati in constituirea SRL-ului de o persoana/firma, care va fi imputernicita sa se ocupe cu rezolvarea acestor procese. Ca urmare etapele in care este necesara prezenta dumneavoastra in acest caz sunt colorate cu rosu si ingrosate.

Daca ne puteti ajuta sa imbunatatim eficacitatea si acuratetea acestui articol va rugam a nu ezita sa ne contactati si sa ne impartasiti experienta/cunostintele dv, preferabil in cadrul forumului de discutii de pe site.

1) Rezervarea denumirii firmei la Registrul Comertului
Trebuie prezentate in jur la 3 denumiri de firma pentru a verifica disponibilitatea acestora in ordinea preferintelor. Cerere pentru disponibilitatea denumirii SRL ce urmeaza a fii infiintat in vederea rezervarii numelui firmei.
Cost: in jur de 45 RON

2) Obtinerea cazierului fiscal de la primarie
(se poate face si in regim de urgenta)
Cost: in jur la 8 –25 RON

3) Notariat:

3.1) Imputernicire avocat pentru realizarea acestor etape.
De regula notariatele au deja un formular standard de imputernicire in acest sens. Dumneavoastra veti putea opta pentru anumite modificari ale acestuia (cum ar fi de exemplu sa nu imputerniciti avocatul/persoana/firma in cauza cu depunerea capitalului social la banca, dv. urmand a realiza aceasta).

3.2) Legalizarea specimenului de semnatura
Costuri: in jur la 100 RON

4) Obtinerea eventualelor avize legate de sediul social/punctul de lucru
(de exemplu in cazul sediiilor sociale din blocuri avizul vecinilor / administratorului si presedintelui asociatiei de locatari/propietari)
5) La un avocat/notar
5.1) Act constitutiv
(care contine si codurile CAEN alese, codul CAEN principal – domeniul principal de activitate al firmei, date despre capitalul social si partile sociale, si alte informatii despre firma)

5.2) Dupa caz: declaratia de asociat unic si administrator

5.3) Contractul de comodat / contractul de inchiriere la adm. financiara / respectiv dovada sediului social.
La data redactarii acestui articol, se pare ca nu este posibil sa existe la aceiasi adresa/sediu social mai mult de o firma care sa nu aibe un asociat comun.
Costul acestora: in jur de 150 RON

7) Depunerea capitalului social la banca
Capitalul social (in prezent, in multe cazuri 200 RON) se depune la banca intr-un cont special de “capital social” pentru care bancile de regula au formulare speciale iar angajatii bancii ar trebui sa stie sa va indrume cu privire la acesta.
De regula acest cont are un statut special (la acesta nefiind percepute comisioane lunare sau oferite dobanzi).
Banca va va furniza documentele necesare pasilor ulteriori (de exemplu: chitanta pentru banii depusi, extras de cont, etc).

8) Depunerea actelor si completearea cererilor de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului
Cost orientativ: 280 RON
Tot in acesta etapa este precizat tipul de societate (SRL, SA, SCA, SCS, SNC… etc), daca sunteti platitor de TVA sau nu, daca plata tva are loc lunara sau trimestriala, daca sunteti platitor de impozit pe profit si cum are loc plata acestuia (lunara, ...), informatii legate de sediul social, etc.
Este recomandabil sa cititi ghidurile de completare ale documentelor de inregistrare, disponibile si online pe siteul ONRC (www.onrc.ro) iar in caz ca aveti dubii sa va documentati cu privire la acestea (o posibilitate este consultarea la ONRC cu taxa - in jur de 20 RON / 30 RON pe ora).

9) Obtinere acte
9.1) Certificatului de inregistrare a firmei


9.2) Hotararea tribunalului judecatoresc de pe langa Oficiul National al Registrului Comertului

3.3) Certificatul constatator
Pentru informatii specifice si actuale (certe, oficiale, detaliate) despre constituire SRL va rugam sa consultati un avocat si sa vizitati siteurile din domeniu (www.onrc.ro - Oficiul National al Registrului Comertului) si alte surse.
In cadrul website-lui ONRC de mai sus, alegeti limba romana -> apoi sectiunea "Formalitati". In aceasta sectiune puteti accesa Ghidul privind documentele legale pentru inregistrarea si autorizarea comerciantilor si inregistrarea modificarilor actelor constitutive ale acestora. De asemenea, aici si in celelate sectiuni veti gasi foarte multe informatii utile si actuale (nu numai despre infiintare SRL, dar si despre celelalte tipuri de societati comerciale - SNC, SCS, SA, etc)

SURSA: postuniversitar.ro