Cum functioneaza un GPS ?

Cum functioneaza sistemul GPS?

GPS este acronimul pentru Global Positioning System, Sistem de Pozitionare Globala - Principiul de functionare al GPS-ului este acela de a folosi satelitii in spatiu ca puncte de referintă pentru localizarea la sol.


Printr-o masurare foarte exacta a distantei in linie dreapta dintre receptor si cel putin 4 sateliti se poate determina pozitia oricarui punct de pe Pamant (latitudine, longitudine, altitudine).

In mod normal pentru determinarea pozitiei in 3D a unui punct de pe suprafata terestra cu ajutorul pozitiei satelitilor este nevoie de doar trei distante (trei sateliti), deoarece metoda care se utilizează este cea a triangulatiei.

A patra distanta se determina pentru minimizarea erorilor de pozitionare.
Fiecare satelit are semnalul propriu astfel incat receptorul va sti exact despre ce satelit este vorba, iar distanta dintre satelit si receptor se calculează prin cronometrarea timpului de care are nevoie semnalul radio sa ajunga de la satelit la receptor.

Informatiile primite de la sateliti se pot suprapune pe o harta digitala iar precizia de pozitionare este de cca 10 – 15 m

GPS este un serviciu gratuit, informatiile despre localizare sunt oferite de cei 24 de sateliti ce orbiteaza in jurul Pamantului si pot oferi pozitia unui receptor GPS in functie de longitudine, latitudine si altitudine.

Chiar daca a fost infiintat in Statele Unite ale Americii pentru aplicatii militare, in timp, informatiile au fost facute publice si gratuite, gasindu-si aplicabilitate in navigatie, supraveghere, cartografiere, astfel incat pozitia primita de la GPS se transforma intr-un suport indispensabil pentru orice tip de navigatie: pe pamant, pe apa sau in aer.

Sistemul de navigatie rutiera, comecializat sub numele de “navigator” sau pur si simplu GPS, este de fapt dispozitivul, care prin intermediul unui receptor, primeste informatiile primite de la sateliti, iar cu ajutorul unui program special conceput, ce contine o harta digitala cu drumurile si punctele de interes, interpreteaza, transforma si transpune aceste informatii intr-o interfata grafica.

Dispozitivul a fost creat pentru a furniza sugestii cu privire la traseu.
Folosiţi acest dispozitiv doar ca ajutor pentru orientare, nu încercaţi să folosiţi dispozitivul în alte scopuri care impun măsurarea precisă a direcţiei, distanţa, locaţia sau topografia, nu folosiţi acest produs pentru a determina proximitatea terestră pentru rutele aeriene.

Acesta poate prezenta închiderile sau condiţiile de drum, aglomeraţia în trafic printr-un serviciu suplimentar numit TMC (Traffic Maessage Chanel), dar nu poate furniza informatii privind condiţiile meteo sau alţi factori care pot afecta siguranţa sau timpul la volan.

Sursa: Evolio