Troienii, cele mai periculoase amenintari informatice

Troienii si 'viermii' au fost cele mai periculoase amenintari informatice la nivel global, se arata intr-un clasament intocmit in luna noiembrie de Bitdefender, unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate

Potrivit ierarhiei, postata pe pagina de Internet a Bitdefender Romania, lider detasat, cu 62 la suta dintre atacuri, este Trojan.AutorunInf.Gen, un mecanism generic care raspandeste malware prin intermediul dispozitivelor periferice, precum stickuri USB, carduri de memorie sau hard discuri externe.

La mare distanta de primul loc se claseaza virusii Win32.Worm.Downadup si Win32.TDSS, cu 7,85 la suta din numarul sistemelor infectate la nivel global - doua amenintari din faimoasele familii de malware care folosesc aceasta strategie pentru a propaga noi infectii.


Cunoscut sub numele de Kido sau Conficker, acest 'vierme' blocheaza accesul sistemului infectat la site-urile producatorilor de solutii de securitate, impiedicand astfel obtinerea de actualizari ale produselor sau solicitarea serviciilor de asistenta tehnica. In plus, ultimele variante instaleaza si aplicatii de tip antivirus fals pe sistemele compromise.

Podiumul clasamentului este incheiat de Trojan.Autorun.AET, cu 4,74 la suta din totalul infectiilor.


Specialistii BitDefender atentioneaza ca acest virus informatic se raspandeste atat prin intermediul dosarelor Windows partajate in retea, cat si prin dispozitive de stocare mobile. 'Troianul exploateaza functia Autorun din Windows, folosita pentru rularea automata a aplicatiilor in momentul conectarii unui dispozitiv de stocare extern infectat', se noteaza in exemplificarea companiei.

Topul primelor zece amenintari informatice in luna noiembrie este completat de Win32.Sality.OG (locul 4), in urcare un loc fata de luna anterioara, cu un procent de 3,9 la suta din totalul infectiilor.

Urmeaza Trojan.Clicker.CM (3,86 la suta), virus distribuit prin intermediul site-urilor care gazduiesc aplicatii ilegale, precum crack-uri, generatoare de chei de validare sau numere de inregistrare pentru software-ul comercial, fiind cel mai des folosit in afisarea fortata a bannerelor publicitare in browsere.


Pe locurile inferioare ale clasamentului lunii noiembrie se afla: Exploit.PDF-JS.Gen (2,23 la suta), scriptul Trojan.JS.PYV (2,08 la suta), Gen:Adware.Heur.cu8@r4H@Syfi (1,86 la suta), Worm.Autorun.VHG (1,75 la suta) si, pe ultima pozitie, Trojan.Downloader.Bredolab.AZ (1,27 la suta).

Sursa citata: Tehnopol