Guvernul a decis eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila

Ordonanta va intra in vigoare la zece zile de la data publicarii, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale.


Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobanda fixa, daca perioada dintre rambursare si data convenita pentru incetarea contractului este mai mare de un an, si la 0,5%, daca aceasta perioada este mai mica de un an.

Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice.

Se interzice perceperea unui comision de analiza dosar in cazul in care creditul nu se acorda.

In termen de 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de solicitare de credit, banca raspunde in scris consumatorului cu privire la acordarea sau neacordarea creditului.

Pentru creditul acordat, banca poate percepe numai comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
Sursa: Ziarul Financiar