SUA indeamna China sa adopte o politica deschisa privind tehnologia

SUA au indemnat China sa ramana deschisa la tehnologia americana si alte tehnologii straine, in conditiile in care aceasta isi creste investitiile in energie curata pentru a combate incalzirea globala si a-si intari economia.


SUA si alta tari sunt ingrijorate de politicile de investitii locale ale Chinei, ce ar putea restrictiona participarea straina in proiectele de energie curata ale Chinei.

"Stim ca chinezii au adus unele modificari ultimelor lor propuneri pentru inovatie indigena", a spus Gary Locke, secretarul american de comert.

"Este mult mai cost-eficient pentru companii si tari sa caute cea mai buna tehnologie in loc sa cumpere ceva ce nu este tocmai bun ... iar dupa cativa ani sa upgradeze sau sa cumpere o noua tehnologie", a spus Locke.

Locke conduce un grup de 24 companii americane diverse, precum General Electric si Pratt&whitney Power Systems, o divizie a United Technologies.

Altele sunt First Solar, un producator important de module solare ce a avut anul trecut vanzari de 2.1 miliarde $; Peabody Energy, cea mai mare companie privata din domeniul carbunelui si Covanta Energy, care proceseaza gunoiul solid in energie.

Beijing-ul investeste miliarde $ in proiecte solare, eoliene, biomasa si nucleare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera invinuite de incalzirea globala si pentru a inlocui furnizorii de petrol si gaze naturale.

Sursa: www.news.com