Ziua Pamantului 2010 - evenimentul Earth Day in Romania

Ziua Pamantului 2010 - evenimentul Earth Day in Romania

Aparuta in 1970, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua si deja mai populara Ora a Pamantului, Ziua Pamantului (Earth Day in engleza) se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie si nu presupune o actiune simbolica precum stinsul luminii.

Cu toate acestea, Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat nastere unei organizatii (Earth Day Organization) cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc .

In 1970, in urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson, s-a ajuns la concluzia ca e cazul sa se faca ceva pentru a se atrage atentia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului inconjurator.

Aceasta in conditiile in care nimanui nu ii pasa de acest aspect si de efectele pe termen lung avute de dezvoltarea acerba asupra mediului inconjurator. Astfel, pe 22 Aprilie 1970 a avut loc in Statele Unite una dintre primele manifestatii ecologiste de anvergura, la care au participat milioane de oameni.

39 de ani mai tarziu, adica astazi, 22 Aprilie 2009, 200 de milioane de oameni din peste 140 de tari ale lumii participa intr-un mod sau altul la ceea ce a devenit cunoscuta ca “Ziua pamantului”.

Alaturi de mult mai tanara miscare asemanatoare, Ora Pamantului, aceasta este doar o incercare de a atrage atentia asupra importantei protejarii mediului inconjurator. Iar daca in 1979 acest aspect era privit cu dezinteres, ca un moft, in prezent efectele incalzirii globale se vad din ce in ce mai clar.

Acesta a vrut să tragă un semnal de alarmă faţă de faptul că, în acea perioadă, clasa politică arăta un vădit dezinteres faţă de mediu.

Astfel în urmă cu aproape 40 de ani peste 20 de milioane de americani au ieşit în stradă şi au demonstrat paşnic pentru conservarea resurselor naturale ale lumii.

Cu 20 de ani mai târziu, peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări au transformat „Ziua Pământului” într-o manifestaţie internaţională din dorinţa de a milita pentru protejarea resurselor naturale, a biosferei şi a sănătăţii oamenilor.

Dar si eforturile marilor puteri, in aceassta directie, sunt din ce in ce mai accentuate. Cu toate acestea, poza de mai jos este in continuare una extrem de sugestiva.

Mai multe detalii despre Ziua Pamantului gasiti aici, aici sau aici. Surse foto aici si aici.