Vodafone Romania lanseaza servicii 3G in banda de frecventa de 900 MHz

Vodafone Romania lanseaza servicii 3G in banda de frecventa de 900 MHz

Vodafone Romania va lansa, miercuri, la nivel national, servicii de comunicatii din generatia a treia (3G) in banda de frecventa de 900 MHz, specifica tehnologiei GSM, si va extinde portofoliul de abonamente care permite acces mobil la Internet de mare viteza, a anuntat operatorul.


Anuntul Vodafone Romania survine unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), adoptata in cursul lunii februarie.

Potrivit deciziei, Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania pot furniza prin benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent
pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si Internet mobil de mare viteza.

Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania activeaza atat in zona GSM, cat si a serviciilor 3G, ultimul dupa ce a achiztionat, in 2009 , operatorul Telemobil (Zapp Mobile), care detinea o licenta 3G.

Potrivit specialistilor, investititiile unui operator in cresterea gradului de acoperire a teritoriului in cazul unei retele 3G sunt mai ridicate comparativ cu o retea GSM.

Practic, numarul de antene necesar pentru o mai buna acoperire este mai ridicat in cazul unei retele 3G, ceea ce implica cheltuieli mai mari.

Decizia ANCOM privind liberalizarea spectrului de 900 MHz a fost efectul unei directive adoptate de Comisia Europeana in toamna anului 2009.

Parte a grupului britanic de telecomunicatii Vodafone, operatorul local avea 9,663 milioane de clienti la finele anului 2009.

Sursa: Vodafone