Mai multi fotografi americani au dat in judecata Google

Mai multi fotografi americani au dat in judecata Google

Mai multe organizatii ale fotografilor si ilustratorilor americani au depus o plangere impotriva Google, pentru violarea drepturilor de autor, cerand indemnizatii pentru imaginile care le apartin si care apar in cartile digitalizate de compania de internet, informeaza AFP
.

"Este o problema de justitie si indemnizatii. Nu este altceva decat o problema de drepturi. Daca cineva foloseste ceva ce ati creat voi, trebuie sa primiti ceva in schimb", a declarat James McGuire, avocatul care a depus, miercuri, plangerea colectiva.

Societatea americana a fotografilor, Sindicatul artistilor grafici, Consiliul american al fotografiilor de arhiva, Asociatia nord-americana a fotografiei de natura si a fotografiilor profesionale care au ca subiect America se numara printre organizatiile care au semnat plangerea impotriva Google.

In Statele Unite ale Americii, Google, Sindicatul scriitorilor si Asociatia editorilor americani au semnat un acord, in octombrie 2008, in urma unei actiuni in instanta inaintate, in 2005, de catre autori si editori impotriva companiei de internet, pe tema incalcarii drepturilor de autor in cazul digitalizarii cartilor.

In prezent, acordul din 2008 este reexaminat de justitia americana.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemultumiri si in alte tari, precum Franta si Germania.

In decembrie 2009, justitia franceza a interzis Google sa digitalizeze opere fara autorizatia editorilor.

Sursa: AFP