Un motor de cautare special pentru istorici va fi lansat in Marea Britanie

Un motor de cautare special pentru istorici va fi lansat in Marea Britanie

Un nou motor de cautare numit Connected History, care va crea o legatura intre baze de date separate, ce pot constitui surse utile pentru istorici, dar si pentru publicul larg, va fi lansat in Marea Britanie, informeaza news.bbc.co.uk.


Cand acest proiect va fi finalizat, specialistii si publicul larg vor beneficia de un singur site, de unde, prin intermediul unui motor de cautare, vor putea accesa informatiile din mai multe baze de date.

Motorul de cautare va indexa materiale din volume
digitalizate, ziare, date genealogice, harti si imagini care dateaza din perioada anilor 1500 pana la 1900.

"Sunt mai multe surse digitale create de universitati si de agenti comerciali. Toate sunt disponibile, dar separat, iar unele cer sa te abonezi", a declarat Robert Shoemaker, profesor la Universitatea din Sheffield , unde a fost initiat proiectul.

"Ceea ce incercam noi sa facem este sa unim aceste surse si sa cream un spatiu coerent unde se pot cauta informatii, pentru a nu fi obligati sa facem mai multe cercetari decat este nevoie. Vrem sa realizam un fel de Google sofisticat pentru un segment specific de informatii despre care stim ca sunt de calitate", a mai spus el.

Pana in prezent, 12 institutii s-au angajat sa contribuie cu materialele din portofoliul lor la acest proiect si se asteapta ca in viitor numarul de colaboratori sa creasca. Printre partenerii proiectului se numara deja Universitatea din Sheffield , Institutul de Cercetare Istorica, Universitatea din Hertfordshire si King's College din Londra.

Prima etapa a proiectului va fi finalizata in martie 2011.

"Speranta noastra este sa devenim o sursa importanta atunci cand oamenii vor sa afle ceva despre istoria Marii Britanii", a mai spus Shoemaker.

Sursa: TehnoPOL