Franta: Autori, editori si ministrul Culturii vor lansa o oferta proprie de carte

Franta: Autori, editori si ministrul Culturii vor lansa o oferta proprie de carte

Autori, editori si ministrul Culturii din Franta colaboreaza pentru a veni cu o oferta de carte in format digital care sa contracareze oferta platformei Google Books, informeaza editia electronica a cotidianului Le Figaro.


Sub patronajul ministrului francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, membri ai Sindicatului National al Editurilor (care reprezinta editorii de carte) si scriitori, membri ai Societatii Oamenilor de Litere din Franta, s-au reunit pentru a realiza "o veritabila alternativa la Google Books", potrivit unui comunicat dat publicitatii , miercuri, de Consiliul francez al Cartii.

Concret, ministrul Culturii propune ca o parte din creditul contractat de guvernul francez sa fie utilizata pentru digitalizarea unor opere literare franceze din secolul XX, ale caror drepturi de autor nu sunt in posesia nimanui.

Se estimeaza ca exista intre 500.000 si un milion de astfel de carti.

Acest plan ar permite digitalizarea in masa a volumelor, fara sa fie nevoie de negocieri pentru fiecare titlu in parte, asa cum procedeaza in prezent Google.

Totodata organizatiile care reprezinta editorii si scriitorii doresc elaborarea unui "model de distributie si exploatare comerciala a operelor digitalizate si o impartire a veniturilor obtinute din aceste activitati".

In paralel cu aceasta initiativa, Frédéric Mitterrand a declarat, marti, ca va acorda 500.000 de euro, sub forma de imprumut, fara dobanda la rambursare, librariilor independente pentru a-si lansa fiecare un site, unde sa vanda carti, atat tiparite, cat si in format digital.

Sursa: TehnoPOL