Vom avea televiziune digitala

Vom avea televiziune digitala

Romanii vor putea urmari, gratuit, primele programe in sistem digital incepand din vara acestui an, cu 7 luni mai tarziu decat ar fi trebuit, multe din termenele prevazute in strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra fiind depasite, scrie Capital.


Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana (UE) sa finalizeze tranzitia la televiziunea digitala pana in anul 2012.

Autoritatile romane nu au indeplinit termenele impuse de UE. Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitala terestra a fost finele anului 2009.


Strategia de trecere la televiziune digitala presupune si acordarea de sase multiplexuri, doua la inceput, care vor fi capabile sa functioneze impreuna cu televiziunea analogica, iar celelalte patru vor putea deveni operationale ulterior. La sfarsitul anului 2009, cele doua multiplexuri ar fi trebuit sa fie operationale.

Acest lucru nu s-a petrecut, pentru ca Ordonanta de modificare a Legii Audiovizualului a intarziat de la aprobare.


Urmatorul termen pentru acordarea primelor doua multiplexuri este 31 mai 2010. Luand in calcul termenele de contestatie sau de cele in care trebuie achitate taxele de licenta, termenul cand posesorii vor primi licentele va fi 1 iulie 2010 in cazul primelor doua multiplexuri digitale si 30 decembrie 2010 in cazul celorlalte patru multiplexuri.

"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a repartizat frecventele din planul GE06 pe multiplexuri, astfel incat primele doua multiplexuri sa poata functiona in paralel cu frecventele existente, asigurand o perioada de simulcast de cel putin 1 an", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

"Pentru a putea trece la pasii urmatori si pentru a stabili un calendar care sa reflecte mai exact acesti pasi, asteptam in acest moment adoptarea Hotararii de Guvern care stabileste tipurile de procedura de selectie ce vor fi organizate pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, a conditiilor de acordare a acestora, precum si a taxei de licenta", a spus Marinescu.

Hotararea de Guvern ar fi trebuit sa reactualizeze totodata termenele prevazute in Strategia de tranzitie de la televiziunea analogical terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national intocmita de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

In anul 2012, emisia analogica TV va fi sistata si va fi inlocuita de cea digitala. Astfel, cei care nu sunt abonati la un operator de cablu sau satelit nu vor mai putea viziona posturi TV.

Normele UE prevad ca orice persoana sa aiba acces la servicii de televiziune, cu toate ca locuieste in zone urbane intens populate sau zone rurale izolate.