Rata tentativelor de frauda in totalul tranzactiilor electronice a scazut la 0,4% in 2009

Rata tentativelor de frauda in totalul tranzactiilor electronice a scazut la 0,4% in 2009

Rata tentativelor de frauda a ajuns la 0,4% din totalul tranzactiilor electronice procesate de GeCAD ePayment in 2009, in scadere fata de 2008, cand procentajul inregistrat a fost de 0,75%, a anuntat, marti, GeCAD ePayment.


Anul trecut, in sistemul ePayment au fost procesate 1.108.500 de tranzactii, valoarea acestora ridicandu-se la 88 milioane de euro.

"Tendinta descendenta a tentativelor de frauda online raportate la numarul de tranzactii este explicabila in contextul unei piete care se maturizeaza si in care jucatorii implicati, atat noi, in calitate de procesator de plati electronice, cat si bancile, magazinele online si autoritatile, au facut eforturi comune pentru a preveni si descuraja tentativele de frauda online", a declarat, intr-un comunicat remis Tehnopol, directorul IT al GeCAD ePayment, Cristina Badea.

In 2009, cele mai multe tentative de frauda s-au inregistrat la cartele de tip prepay/incarcari electronice.

Pe locul al doilea se situeaza tentativele care au vizat domeniul turismului, inclusiv vanzarea de bilete de avion, situatie in care incercarile de fraudare sunt mai periculoase, deoarece vizeaza produse mai scumpe.

"Astfel, in segmentul telecom/ incarcare electronica au avut loc 39% din tentativele de frauda online de anul trecut, in timp ce in domeniul turism/bilete de avion s-au inregistrat 20%", se spune in comunicat.

Anul trecut, produsele tinta au fost cele usor valorificabile, in special telefoane mobile, si mai putin produse IT, comparativ cu anii trecuti.

Sursa: Gecad