Metode web-copy & SEO. Cum sa faci un site de succes in pasi simpli

Metode web-copy & SEO. Cum sa faci un site de succes in pasi simpli

Textul care apare pe site-ul tau trebuie sa tina cont de regulile scrierii pentru Internet si, in plus, sa fie optimizat pentru motoarele de cautare.


Daca nu ai un web-copy si un specialist SEO care se ocupa de crearea continutului, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa-ti faci site-ul placut si pentru utilizatori, si pentru motoarele de cautare.

Indiferent ce tip de site ai sau in ce domeniu se incadreaza, textul pus online trebuie sa tina cont de specificul web-copywriting si SEO la 5 niveluri:

1. subiect sau tematica;
2. cuvinte-cheie;
3. structura;
4. limbaj;
5. stil.

1. Subiect sau tematica
Cand vrei sa adaugi un text pe site, alege mereu un subiect care ii intereseaza pe utilizatorii tai.


Totodata, daca pe acel subiect exista deja o oferta generoasa pe Internet, concurenta va fi foarte mare in ceea ce priveste motoarele de cautare si vizibilitatea textului tau se va diminua. Daca, totusi, alegi un subiect popular, incearca o abordare originala sau scrie doar despre o nisa a acestuia.

Atentie! Intre continutul site-ului tau si ceea ce cauta utilizatorii pe site-ul respectiv trebuie sa existe intotdeauna o corelatie. Nu poti alege subiecte de interes fara o legatura cu profilul prezentei tale online.

2. Cuvinte-cheie
La optimizarea textului tau pentru motoarele de cautare, trebuie sa folosesti cuvinte-cheie. Odata ales subiectul textului, gandeste-te la cuvinte-cheie legate de acel subiect pe care sa le presari prin text, in asa fel incat acesta sa fie "gasit" de motoarele de cautare.


Cuvantul-cheie principal trebuie sa apara musai in titlu si repetat in text, in functie de lungimea acestuia, in asa fel incat exprimarea sa ramana una fireasca. Ca sa eviti "spam-ul" si sa ai o minima variatie in text, poti folosi forma de plural, il poti intercala cu diverse prepozitii, conjunctii sau ii adaugi un adjectiv.

Important! Intotdeauna titlul articolului si primul paragraf au cea mai mare importanta in optimizare - pune cuvantul cheie principal in titlu si in primul paragraf cel putin o data.

Cuvintele-cheie secundare sunt derivatele sau sinonimele celui principal si trebuie sa apara ocazional in text, pentru a "sustine" ideea transmisa de text. Motoarele de cautare iau in considerare si familia de cuvinte sau sfera semantica a cuvantului-cheie principal pe care-l gasesc repetat intr-un text web. Din acelasi motiv, poti profita de cuvintele-cheie spontane - sunt cele care apar firesc in textul web odata ce ai ales subiectul, pentru ca se incadreaza in tematica respectiva.

3. Structura
Cea mai frecventa structura a unui articol scris pentru web, de exemplu, consta din titlu, 4 paragrafe si cam 400 de cuvinte - suficient pentru ca utilizatorii sa gaseasca rapid informatiile cautate si sa nu se plictiseasca pe site-ul tau citindu-le.


Pentru cresterea lizibilitatii online, poti folosi o structura a textului tip lista: frazele sau paragrafele sa fie ordonate in pagina web cu bullets sau cu numere.

Astfel, reduci aspectul compact, mai greu de urmarit si care plictiseste rapid utilizatorul.

Din aceleasi motive, este indicat sa "spargi" textul cu link-uri pe cuvinte-cheie, imagini sugestive (poze, print screen-uri etc.) sau elemente grafice relevante pentru subiectul abordat (tabele, grafice etc.)

4. Limbaj
Daca faci o minima cercetare pe mai multe site-uri, vei vedea ca limbajul utlizat pe Internet pastreaza o anumita simplitate si o tonalitate care il fac specific pentru online.


Se folosesc cuvinte de uz larg, usor de inteles. In functie de subiectul textului, termenii de jargon utilizati trebuie sa fie cei frecvent intalniti de public si accesibili nu doar specialistilor - interesul tau este sa ai cat mai multi vizitatori, nu?

De asemenea, pastreaza o unitate a continutului: nu schimba registrul vocabularului, persoana de adresare sau tonul pe parcursul textului.

Atentie la limbajul de autopromovare! Daca utilizatorii intalnesc frecvent constructii superlative in textul tau, mai ales cand subiectul este unul ce priveste site-ul, produsele sau activitatea ta, dorinta ta de "a (te) vinde" va fi evidenta, iar vizitatorii vor pleca sa caute ce-i intereseaza in alta parte. Pastreaza mereu echilibrul intre marketing si informatie.

5. Stil
Stilul continutului web trebuie sa fie unul simplu, familiar, fara prea multe figuri de stil care sa faca dificila descifrarea textului.


Utilizatorii prefera texte concise ca sa afle dintr-o singura privire informatiile cautate - altfel spus, vor sa ajunga rapid la fond, fara sa se "impiedice" de forma.

Asadar, pune accentul pe fraze scurte si constructii sintactice simple. Utilizeaza cu precadere verbe la diateza activa si verbe de actiune. De asemenea, foloseste pronumele personale si de politete la persoana a doua (tu, voi, dumneavoastra) ca utilizatorul sa se simta mereu in centrul atentiei.

Atentie! Formatarea textului este esentiala - evidentiaza titlurile, subtitlurile, cuvintele-cheie etc.din textul tau astfel incat acesta sa fie usor de citit si atractiv vizual, totodata.

Sursa: Newletter Trafic.ro