Turcia a blocat accesul pe YouTube.com

Turcia a blocat accesul pe YouTube.com

Turcia a blocat 3.700 de site-uri din raţiuni politice, această acţiune fiind condamnată de reprezentanţii OSCE, care cer reformarea legislaţiei privind liberatatea de expresie, informează The Independent.

Dintre site-urile blocate de autorităţile turce fac parte YouTube, GeoCities şi anumite pagini Google.


Milos Haraszti, reprezentantul OSCE pe probleme legate de libertatea de expresie, a sesizat blocarea de către guvernul turc a câtorva mii de site-uri "din motive politice şi arbitrare".

El a atras atenţia că legislaţia turcă privind internetul nu protejează liberatatea de expresie în ţară, motiv pentru care ar trebui modificată.

"În forma sa actuală, Legea 5651, cunoscută şi sub numele de Legea privind Internetul din Turcia, nu doar limitează libertatea de expresie ci şi restricţionează sever accesul cetăţenilor la informaţii", a declarat Haraszti.

"Chiar dacă anumite forme de conţinut sunt evaluate ca negative şi merită să fie sancţionate, legea nu este potrivită. Prin blocarea accesului la mii de site-uri, Turcia a paralizat practic reţelele de socializare şi numeroase platforme online", a spus Haraszti.

Primul semnal de alarmă legat de încălcarea libertăţii presei în Turcia a fost tras în momentul în care statul a penalizat trustul media Dogan cu o amendă de 3,3 miliarde de dolari, pentru a obliga compania să se supună legislaţiei care limitează dreptul firmelor turceşti de a avea patronat străin.

Sursa stiri EVZ: Click aici pentru detalii despre stire