Traduce continutul de voce online

Traduce continutul de voce online

Barierele lingvistice ar putea disparea dupa lansarea unui program computerizat capabil sa traduca instant continutul aflat pe mai multe platforme online, informeaza CNN.

Dupa ce tehnologiile din domeniul telecomunicatiilor au facut ca lumea sa fie mai mica, limba vorbita este singura care mai tine la distanta oamenii unii de altii. In curand insa, si bariera lingvistica ar putea disparea, cercetatorii IBM lucrand la un proiect intern numit "n.Fluent" care ofera traduceri instant pe o multitudine de platforme.


"Avem o interfata web unde se poate introduce o adresa, continuturile fiind traduse automat pentru a putea fi citite", a declarat Salim Roukos, director executiv pentru tehnologii de traducere in cadrul IBM.

"Avem, de asemenea, o aplicatie care poate fi pusa pe o pagina web si utilizatorii pot, in momentul in care acceseaza site-ul, sa schimbe limba pentru a putea citi continuturile”, a mai spus el.

"Capacitatea de a traduce adrese web le place clientilor nostri, deoarece, odata ce traduci pagina, poti accesa linkurile si explora un site intr-o limba straina ca vorbitor de limba engleza", a adaugat el.

Programul este in prezent in faza de dezvoltare, fiind disponibil numai in cadrul IBM, insa compania intentioneaza sa il lanseze pe piata si este in curs de realizare a unor versiuni pentru mesageria instant si dispozitivele mobile.

Proiectul "n.Fluent" a fost lansat in 2006, ca una dintre cele 10 inovatii sponsorizate de presedintele IBM, Samuel J. Palmisano.


Nu numai compania IBM este convinsa ca barierele lingvistice pot fi depasite online, Google lucrand la un instrument capabil sa traduca nu numai paginile web, ci si cautarile facute online.

Sursa: CNN & Tehnopol