Franta vrea sa puna taxa pe Google si Yahoo ca sa ajute industriile creative

Franta vrea sa puna taxa pe Google si Yahoo ca sa ajute industriile creative

Nicolas Sarkozy a propus introducerea unei taxe - supranumita "taxa Google" - pe veniturile din publicitatea online a companiilor web, banii obtinuti urmand sa fie folositi pentru a ajuta industriile creative din Franta, informeaza The Guardian.


Presedintele Frantei intentioneaza sa taxeze veniturile din publicitatea online ale Google si Yahoo pentru a sustine sfera culturala, amenintata de continutul "gratuit si pentru toti" de pe internet.

Jacques Toubon, fost ministru al Culturii si unul din autorii acestei initiative, a declarat ziarului Libération ca proiectul are ca scop "sa limiteze imbogatirea" gigantilor internetului. Co-autorul raportului, Guillaume Cerruti, presedintele casei de licitatii Sotheby din Franta, a spus ca aceste venituri se vor duce direct in bugetul statului.

In cazul aprobarii proiectului, "taxa Google" ar furniza intre 10 milioane de euro si 20 de milioane de euro pe an.

O serie de proiecte culturale vor fi sustinute din aceasta suma, din care se vor plati si abonamente la ziare sau se vor dezvolta platforme online pentru publisheri.

Aceasta este cea mai recenta incercare de reglementare a activitatii online in Franta. Anul trecut, guvernul francez a propus o lege impotriva pirateriei care prevedea sanctionarea prin deconectarea utilizatorilor de la internet.

Vestea introducerii "taxei Google" a fost interpretata diferit de jucatorii media.

Astfel, publicatia de dreapta Libération a descris initiativa ca o metoda corecta, in timp ce altii au criticat-o considerand ca opreste dezvoltarea operatiunilor companiilor americane in Franta.

Sursa: TehnoPOL