Congresul SUA saluta Google pentru pozitia adoptata in urma atacului din China

Congresul SUA saluta Google pentru pozitia adoptata in urma atacului din China

Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, pentru amenintarea de a-si inchide operatiunile din China din cauza unui atac informatic care a vizat e-mailurile unor militanti pentru drepturile omului, informeaza AFP.


"Anuntul potrivit caruia Google isi va reexamina integral activitatile din China si nu va mai tolera cenzura motorului sau de cautare ar trebui sa fie un exemplu pentru alte companii si guverne", a declarat Pelosi, intr-un comunicat.

"Guvernul chinez dispune de unul dintre cele mai sofisticate sisteme de control al internetului. Este esential ca jucatorii din sectorul tehnologic sa nu il ajute (guvernul n.r.) in demersurile sale de a incalca drepturile omului sau de a interzice schimbul liber de idei", a mai spus ea.

La randul sau, senatorul american independent Joseph Lieberman, presedinte al Comisiei de Siguranta Nationala, a declarat ca Google a facut un serviciu enorm tuturor internautilor din lume dezvaluid atacurile care vizau utilizatorii Gmail.

Pe de alta parte, Yahoo si-a anuntat sustinerea pentru initiativa Google, potrivit unui purtator de cuvant al companiei, care insa nu a precizat daca si Yahoo a fost victima atacurilor informatice.

China reactioneaza - Administratia chineza s-a declarat in favoarea activitatilor desfasurate pe teritoriul Chinei de catre companiile de internet internationale care respecta legislatia locala.

"China aproba operatiunile companiilor internationale de internet care sunt in conformitate cu legea (chineza n.r.)", a declarat Jiang Yu, purtator de cuvant al ministerului de Afaceri Externe al Chinei.

"Internetul din China este deschis iar guvernul chinez incurajeaza dezvoltarea sa si isi da interesul pentru a crea un mediu favorabil acestui proces", a declarat Jiang, ca raspuns la intrebarile despre declaratiile oficialilor Google, puse in cadrul unei conferinte de presa.

Sursa: AFP