Cele patru tipuri de marketing pe Twitter

Cele patru tipuri de marketing pe Twitter

Una dintre marile companii internaţionale rămâne cu produse pe stoc taman la începutul crizei economice. Cum scapă de surplusul de produse şi, mai ales, cum face şi ceva profit? Ei bine, compania Dell îşi lansează un cont de Twitter strict pentru acest lucru: să nu rămână cu laptopurile şi imprimantele nevândute pe stoc.


Dell şi-a făcut socotelile, cât pierde şi cât câştigă, şi a creat un cont de Twitter unde a anunţat reduceri foarte mari la produsele sale.

A vândut produse în valoare de 5,6 milioane de dolari. Şi totuşi, ce înseamnă asta? Dell a găsit o bună combinaţie de integrare a mediilor sociale cu un pic de content marketing.

Din content marketing a folosit targetarea anunţurilor pe paginile special create pentru promoţii şi scrierea anunţurilor scurt şi la obiect.

Din mediile sociale, a ales interactivitatea prin Twitter. Dar… să foloseşti Twitter nu este chiar atât de uşor pe cât ar părea la prima vedere. De ce? Sunt patru tipuri de marketing online în această reţea socială, descoperite de autorii publicaţiei Social Media Today. Vezi mai jos care sunt acestea.

Comunicativ
O companie cu un cont de Twitter poate beneficia de pe urma prezenţei pe Twitter prin interacţiunea cu ceilalţi utilizatori.


Foloseşte modulul de căutare al Twitter şi află cine are nevoie de ajutor pe probleme pe care tu le poţi rezolva. Urmăreşte-le tweet-urile şi încearcă să îi ajuţi necondiţionat. Ei îţi vor mulţumi, iar alţii vor afla de tine. Când problema va fi mai grea, vor avea grijă să vină la tine să o rezolvi, ştiind că te pricepi. În fond, eşti prietenul lor, nu-i aşa? Beneficiul de pe urma acestei strategii este mai degrabă indirect şi mai greu de măsurat, dar există.

Marketerul comunicativ
Acest tip de marketing online pe Twitter este similar primului, dar include şi o componentă de autopromovare.


Altfel spus, pe lângă conversaţiile cu ceilalţi, îţi permiţi să dai link-uri către articolele de pe blogul tău sau de pe cel al companiei şi, totodată, e OK ca atunci când un utilizator întreabă unde găseşte un procesor sau o placă video, dacă ai un magazin online, să îi răspunzi cu un link către site-ul tău. Totuşi, nu exagera cu link-urile pentru a nu fi categorisit ca spammer.

Vânzătorul
Această strategie este definită oarecum de inversul “marketerului comunicativ”. Altfel spus, publici pe contul de Twitter link-uri către produsele tale, către reduceri sau către ofertele speciale şi comunici doar în momentul în care eşti întrebat sau ţi se cere sprijinul.


Dar, cel mai important, trebuie să comunici, să le răspunzi clienţilor şi să îi ajuţi. Deşi acest tip de marketing pe Twitter poate nu este cel mai indicat, iar unii utilizatori care te urmăresc ar putea să devină iritaţi din cauza prea multor link-uri promoţionale, întotdeauna există un public, ceva mai restrâns, pentru acest tip de conturi Twitter.

Spammerul
Pentru foarte mulţi utilizatori de Twitter, nu e nimic mai rău decât să urmărească un cont unde sunt publicate exclusiv link-uri, mai ales dacă nu îi interesează în mod deosebit. Exemple de astfel de conturi sunt cele ale site-urilor de ştiri, unde nu se obişnuieşte interacţionarea cu ceilalţi.


Diferenţa însă o constituie gradul de interes al utilizatorului faţă de ştirile publicate.

Dacă ai un cont pentru magazinul online şi publici link-uri către tot catalogul de produse, la un moment dat vei rămâne fără urmăritori sau vei fi marcat, de către cei pe care i-ai enervat, de atât de multe ori ca spammer, încât contul îţi va fi blocat.

La ce îţi foloseşte, totuşi, prezenţa pe Twitter? Reţeaua de microblogging este foarte utilă pentru interacţiunea cu potenţialii clienţi. Fii prietenos cu utilizatorii, încearcă să-i ajuţi, oferă-le resurse de informare, iar ei vor veni la tine, mai devreme sau mai târziu, din postura de clienţi.

Eventual, foloseşte contul de Twitter inclusiv pentru live support. Şi, nu uita, poţi chiar să promovezi live support-ul de pe Twitter printr-un anunţ contextual bine targetat.