ANCOM propune reducerea tarifelor pentru portarea numerelor, platite de operatori

ANCOM propune reducerea tarifelor pentru portarea numerelor, platite de operatori

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) vrea sa reduca nivelul tarifelor maxime pentru portarea numerelor, platite intre operatorii de telefonie, de la 13 euro la 7 euro la telefonia fixa si de la 11 euro la 5 euro pentru cea mobila, a anuntat autoritatea.


Astfel, ANCOM a supus consultarii publice decizia privind scaderea tarifelor, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Proiectul prevede scaderea tarifelor maxime care pot fi percepute la un nivel maxim de sapte euro pentru fiecare numar portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii
de telefonie mobila, comparativ cu 13 euro, cat este valoarea maxima in prezent.

De asemenea, proiectul propune stabilirea unui nivel maxim de cinci euro, fata de 11 euro in prezent, pentru fiecare numar portat, in cazul portabilitatii numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobila.

Propunerea de revizuire a tarifelor se bazeaza pe o analiza a autoritatii, care a comparat tarifele de gros pentru portarea numerelor practicate in alte state europene.

Costurile cu portarea unui numar de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor isi poate recupera costurile pentru activitatile tehnice
, operationale si administrative efectuate pentru fiecare numar portat in parte.

"Tarifele de portare percepute furnizorului acceptor de catre furnizorul donor sunt destinate sa acopere aceste costuri si trebuie sa reflecte costurile efective ale operatiunilor necesare portarii. Nivelurile maxime ale acestor tarife au fost stabilite de Autoritate in anul 2006. In cursul anului 2009, Autoritatea a comparat tarifele de portare cu cele practicate in alte state europene si a ajuns la concluzia ca este necesara o revizuire a tarifelor pe care furnizorul acceptor le datoreaza furnizorului donor, pentru fiecare numar portat", se mai arata in comunicat.

Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie isi pot pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul, a fost introdusa in Romania pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon.

Pana in prezent operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare si nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.

Sursa: Autoritatea naţională pentru reglementare în comunicaţii şi tehnologia informaţiei