Airbus, soseste cu noi locuri de munca in Brasov

Airbus, soseste cu noi locuri de munca in Brasov

Liderul sindicaliştilor de pe platforma IAR Ghimbav, Şuba Arpad, ne-a declarat, ieri, că între compania braşoveană şi compania Premium Aerotec GmbH s-a semnat deja contractul de superficie prin care firma românească cedează un teren de 60.000 de metri pătraţi investitorului străin.


Pe acest teren, compania membră a grupului EADS urmează să construiască o fabrică de piese pentru avioanele Airbus. „Ei spuneau că în aprilie - mai vor începe angajările”, a declarat sursa citată.
Investiţia companiei Premium Aerotec se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. Potrivit declaraţiilor oficialilor companiei, este vorba despre o investiţie greenfield care intră sub incidenţa legii offsetului şi care va beneficia de un ajutor de stat de 40 de milioane de euro.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, spune însă că pentru a fi realizată investiţia va trebui modificată legea offsetului, aceasta referindu-se la contractele strategice şi care obligă un vânzător de produse strategice să reinvestească în România cel puţin 80% din suma obţinută prin contract, iar modificarea va fi făcută printr-o ordonanţă de urgenţă.

Ministerul Economiei speră ca în luna februarie să anunţe semnarea contractului cu Premium Aerotec. Guvernul a aprobat de anul trecut o garanţie de stat de peste 10 milioane de euro pentru susţinerea acestei investiţii. Premium Aerotec este deţinută 100% de Grupul EADS NV. Compania deţine fabrici la Varel, Nordenham şi Augsburg, în Germania.

Această investiţie ar crea astfel 700 de noi locuri de muncă în sectorul aerospaţial de înaltă tehnologie din România şi ar genera în următorii 10 ani o cifră de afaceri cumulată de peste 700 milioane euro.