Google îşi va reforma politica pentru a da mai mult control publicaţiilor

Google îşi va reforma politica pentru a da mai mult control publicaţiilor

Într-un mesaj publicat în contextul unei conferinţe pe tema "supravieţuirii" jurnalismului în era internetului, Google a anunţat că îşi va reforma politica, pentru a da mai mult control publicaţiilor. "Am decis să le permitem editorilor să limiteze numărul accesărilor gratuite la cinci accesări de internaut pe zi", a explicat unul dintre responsabilii Google la Zurich, John Mueller, pe blogul oficial al comapaniei.


Această politică va fi aplicată tuturor publicaţiilor care figurează în paginile "Google News". "Suntem încântaţi să ajutăm presa, făcând astfel încât conţinutul jurnalistic să fie accesibil unui grup cât mai mare de cititori. (...) În acelaşi timp, suntem conştienţi că a crea un conţinut de calitate nu este uşor şi de multe ori este scump", a explicat acesta.

Anunţul intervine în contextul în care Google a fost acuzat de magnatul Rupert Murdoch că "fură" informaţiile publicaţiilor şi televiziunilor pe care le deţine.

[...]

Grupul News Corporation a anunţat, de asemenea, că va introduce o taxă pentru accesarea ediţiilor online ale publicaţiilor pe care le deţine, printre care New York Post din Statele Unite, dar şi Times şi The Sun în Marea Britanie. Această măsură a fost deja aplicată pentru ediţia web a Wall Street Journal.

Google a reacţionat cu calm la criticile lui Murdoch, reamintind că publicaţiile îşi menţin proprietatea asupra conţinuturilor pe care acceptă să le plaseze pe Google News. "Editorii îşi pun conţinutul pe web pentru că vor ca noi să îl găsim şi foarte puţini dintre ei aleg să nu îşi includă materialul pe Google News. Dar dacă ne spun să nu îl includem, nu o mai facem", a menţionat Google.

Ideea de a percepe taxe pentru accesul digital la produsul jurnalistic a apărut încă din luna aprilie când, la întâlnirea anuală organizată de Associated Press la San Diego, directorul agenţiei, Dean Singleton, şi directorul executiv al MediaNews Group Inc au reacţionat dur la "însuşirea" ştirilor de către mediile online.

[...]

Continua lectura articolului pe sursa citata, Realitatea.