Cele mai bune notebook-uri / mini-laptop-uri din Romania

Top 5 cele mai cautate mini-laptopuri din Romania

O noua tendinta in materie de laptop-uri, reprezentata de mini laptop-uri, este imbratisata de foarte multi romani, in special in preajma sarbatorilor. Principalele caracteristici ale a noilor gadgeturi sunt conectivitatea, durata de viata prelungita a bateriei si nu in ultimul rand portabilitatea: confortul de a te deplasa cu un laptop de maxim 1 kg greutate , cu specificatii tehnice la fel de puternice ca notebookurile de acasa sau de la birou, cu care eram obisnuiti pana acum.


Netbookurile au reusit sa salveze industria de PC-uri pe timp de criza, ba chiar sa inregistreze o crestere a vanzarilor, datorita pretului accesibil in raport cu calitatea oferita. Piata de netbookuri este in prezent dominata de cateva branduri, cel mai popular fiind Asus, prin deja celebrul Eee PC. In Romania, toate mini-laptopurile au specificatii tehnice identice, iar decizia de cumparare a consumatorului roman de tehnologie este atacata printr-un pret competitiv si printr-un design deosebit.

Durata medie de viata a bateriei este de 3,5 ore- 4 ore, vorbind despre categoria netbookurilor cu ecran de 10 inch, categoria cea mai cautata de romani. Mini-laptopurile pot efectua aceleasi operatiuni ca un Desktop PC sau laptop de dimensiuni duble,avand la dispozitie o configuratie excelenta procesor-RAM-HDD-accelerator grafic. Sunt ideale pentru calatorii, fac fata cu biro unei intalniri de afaceri,se pot conecta la orice retea wireless disponibila in zona, pot reda fotografii,filme, emailuri, suporta instalarea oricaror programe care exista in calculatoarele de zi cu zi ale fiecaruia dintre noi.

Singura diferenta o constituie doar marimea imaginii redate pe ecranul de numai 10 inchi. In schimb micile vedete din gentile romanilor au un cuvant greu de spus la greutate, portabilitate, si puterea de procesare a operatiunilor.

Ofertele de mini laptop-uri la ora actuala sunt foarte diversificate, iar intrebarea fiecarui potential client este: „Care mini-laptop are cel mai bun raport calitate-pret si imi ofera garantia unui produs puternic?"

Iata primele 5 din cele mai cautate mini-laptopuri de 10 inch, de pe piata autothtona, dupa specifiicatii si pret, care au un cuvant greu de spus in privinta caracteristicilor cu care se evidentiaza.

1- Evolio SmartPad S21-
CEL MAI BUN PRET- 1149 RON
PUNCTE FORTE: Cel mai bun pret, Design special, model ultraplat
PUNCTE SLABE: -

Producatorul roman, cu show-room in Bucuresti, a castigat rapid un procent urias de incredere in fata consumatorilor autohtoni, acordand o atentie speciala fiecarui detaliu important pentru utilizatorul din Romania. Laptopul se diferentiaza printr-un design special personalizat pentru doua variante cromatice: Blue Wave si Red Spice (vezi foto alaturat).
Sistemul de operare instalat, ca pe majoritatea modelelor, este Windows XP. Producatorul ii lasa clientului optiunea de cumpara un netbook si fara sistemul de operare Microsoft. Utilizatorul are astfel posibilitatea sa achizitioneze aparatul la un pret mai bun si sa instaleze si sa personalizeze singur noul sau calculator. Mini-laptopul Evolio este un model ultraportabil cu o greutate de numai 1,1 kg si o grosime de numai 2.7 cm.

Caracteristicile sunt comune cu ale laptopurilor celorlalte branduri din piata. procesor Intel Atom N270, 1.6 GHz, 1GB RAM, HDD 160 GB SATA, WiFi LAN 802.11b/g, Intel Graphics Media Accelerator 950, LAN Ethernet 10/100 Mbs, Webcam 1,3 MP, Baterie Lithium Polymer 3400 MAh. Porturi: 1 x VGA; -2 x USB ; 1 X Casti audio; -1 x Intrare microfon; -1 x Retea LAN RJ45 ; 1 x Alimentare CC 12V ; -1 x Baterie detasabila; 1 x Slot cititor de card SD/MS/MMC

2-Netbook Eee PC Asus EEEPC1005HA-BLK105X
PRET- 1349 RON
PUNCTE FORTE: BATERIA DUREAZA PANA LA 8,5 ORE
PUNCTE SLABE: GREUTATEA 1,27, design vechi, comun

Asus a dat lovitura cu primul EeePC, cei trei „e” fiind exact ceea ce producatorul a dorit ca slogan:„Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play“, dar treptat toate mini-laptopurile au devenit de tip "eee".
Modelul Eee PC Asus EEEPC1005HA-BLK105X este compatibil cu sistemele de operare Windows si Linux. Acesta vine in dotare cu un procesor Intel Atom la 1,60 Ghz si o memorie RAM standard de 1 GB . Bateria din dotare pe 6 celule poate sa-i ofere utilizatorului o autonomie de pana la 8,5 ore in functie de aplicatiile care sunt rulate. Hard disk-ul SATA de 160 de GB ofera un spatiu bun de stocare pentru muzica si filmele preferate. Ecranul acestuia este de 10,1 inci cu o rezolutie de 1024 x 600 pixeli iar alte dotari important de amintit sunt: conectivitate Wi-Fi, interfata LAN, accelarator grafic Intel Media 950, camera web de 0, 3 MP si cititorul de carduri 3-în-1 (SD/MMC/MS). Carcasa acestui model este de culoare neagra iar greutatea totala este de 1,27 kg. In virtutatea popularitatii brandului, Asus nu a mai acordat o atentie deosebita designului. Modelele sunt disponibile in 2 variante: alb si negru.

3-Dell Inspiron Mini 10

PRET: 1289 RON
PUNCTE FORTE: Windows 7 Starter Edition
PUNCTE SLABE: modelele colorate costa pana la 1549 RON, greutate 1,3 kg

De la Dell prezentam modelul Inspiron Mini 10, un model al carui design nu impresioneaza totusi foarte mult desi culorile sunt deosebite. Ecranul acestuia este de 10,1 inci de tip WSVGA, cu o rezolutie de 1024 x 576 pixeli iar procesorul este un Atom la 1.6 Ghz, 1GB RAM si un hard disk SATA de 160 GB. Modelel vin echipate cu Windows 7 Starter Edition, sistem care poate reprezenta un punct slab pentru utilizatorii neavizati. Greutatea modelului este de 1,3 kg si bateria pe 3 celule cu care vine in dotare ofera aproximativ 3 ore de utilizare. Conectivitatea este reprezentata de 3 porturi USB 2.0, Bluetooth, WiFi, 1 VGA, audio si un card reader 3 in 1.

4-Acer Aspire One AOD250

PRET- 1299 RON
PUNCTE FORTE: 4 variante de culori: rosu, albastru,alb, negru
PUNCTE SLABE: fara alte elemente de design

De la Acer am ales modelul Aspire One AOD250-1165 , un mini laptop cu un procesor Intel Atom la 1,60 Ghz si o memorie RAM standard de 1 GB expandabila. Bateria pe 3 celule cu care este dotat acest model reprezinta un numitor comun pe piata d enetbookuri. Ecranul de 10,1 inci este de tip TFT LCD. Aspire One poate fi conectat la internet prin WiFi iar muzica se poate asculta la difuzoarele incorporate. Hard disk-ul are o capacitate de 160 GB iar alte dotari important de amintit sunt: interfata LAN, accelarator grafic Intel Media 950, camera web de 0, 3 MP si cititorul de carduri. Greutatea totala este de 1,1 kg.

5-Lenovo Ideapad S10-2 -

PRET- 1379 RON
PUNCTE FORTE: bateria functioneaza pana la 7 ore
PUNCTE SLABE: greutate 1,3

Ideapad S10-2 este un netbook echipat cu un procesor Atom 1,6 la GHz si o memorie RAM standard de 1 GB extensibila fiind suficient de puternic pentru mai toate aplicatiile uzuale. Este compatibil versiunilor de Windows XP, Vista sau 7 si Linux (Ubuntu 9.10) iar bateria pe 6 celule tine pana spre 7 ore. Marimea bateriei da un aspect mai ciudat intregului netbook si carcasa este din plastic simplu. Ecranul are 10,1 inch cu rezolutia de 1024 x 600.. Conectivitatea prin Bluetoothul si WLAN este detectata automat de Windows. Alte dotari important de amintit sunt: accelarator grafic Intel Media 950, camera web de 1, 3 MP, cititorul de carduri si cele 3 porturi USB 2.0. Greutatea de 1,3 kg il plaseaza usor pestelimita normala a mini laptop-urilor. Sunt disponibile modele in 2 culori: alb si negru. Vine echipat cu Windows 7 Starter

Sursa: TehnoPOL