ANCOM va scadea, in 2010, o serie de tarife platite de operatorii telecom

ANCOM va scadea, in 2010, o serie de tarife platite de operatorii telecom

Taxa de monitorizare perceputa operatorilor telecom din Romania va scadea, din 2010, pana la 0,06% din cifra de afaceri, fata de 0,4% cat era maximul admis, a declarat, marti, la Galele Comunicatiilor Mobile 2009, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Comunicatii (ANCOM).


Totodata, acesta a mentionat ca in cazul tarifului de spectru perceput operatorilor va putea fi platit, tot din 2010, in doua transe semestriale, in comparatie cu metoda din prezent, cand se platea toata contravaloarea la fiecare inceput de an.

“ANCOM a luat doua masuri pentru a ajuta operatorii de telefonie sa treaca de criza. Prima se refera la scaderea taxei de monitorizare pana la valoarea de 0,06 la suta din cifra de afaceri a companiei telecom, fata de 0,4 la suta cat era pana acum. A doua masura vizeaza modificarile aduse in modalitatea de plata a tarifului de spectru. Astfel, din 2010 acesta va putea fi achitat, semestrial, in doua transe, nu toata suma deodata la fiecare inceput de an cum se intampla pana acum”, a explicat Marinescu.

Potrivit sefului ANCOM, dupa primele noua luni ale anului, traficul in retelele de telefonie mobila a crescut cu 34% fata de aceeasi perioada din 2008, ajungand la 19 miliarde de minute. “Numarul de utilizatori de telefonie mobila a ramas, insa, constant. In acelasi timp, numarul celor care au optat pentru telefonia fixa s-a mai diminuat fata de anul trecut”, a completat Catalin Marinescu.

Oficialul a precizat ca, incepand de anul viitor, ANCOM va revizui si tariful de portare intre retele, pe care il platesc numai operatorii, in sensul scaderii acestuia.

Sursa: ANRCTI Romania