Symantec prezinta Norton 2010

Symantec lanseaza gama de produse Norton 2010, introducand noi tehnologii de detectie in cadrul luptei impotriva infractionalitatii informatice

Testarea realizata de terte parti arata ca Norton 2010 ramane cea mai rapida suita de securitate din lume! Hotii online din ziua de azi vor profita de orice ocazie aparuta, pentru a fura tot ce aveti: banii, identitatea, chiar si numele.


Metodele lor devin mai variate si sofisticate pe zi ce trece. De fapt, Symantec a blocat, in medie, mai mult de 245 de milioane de tentative de atacuri cu coduri malitioase pe intregul glob, in fiecare luna, pe parcursului anului 2008.

E-mail-uri inselatoare, site-uri Web false si reclame online ii pacalesc pe utilizatorii inocenti si ii transforma in victime care isi divulga datele personale printre care si informatiile legate de cardurile de credit si numerele de tip “social security numbers”.

“Infractorii cibernetici” vand apoi aceste informatii celui care ofera mai multi bani pe piata neagra online. Symantec stie ca infractiunile de tip “cyber crime” sunt unele reale si de aceea, astazi, autorii solutiei de securitate Norton vin pe piata cu o abordare unica in ceea ce priveste securitatea online, iar aceasta se numeste Norton 2010.

O noua tehnologie bazata pe reputatie – numele de cod: Quorum

Norton Internet Security 2010 si Norton AntiVirus 2010 utilizeaza un nou model de securitate, purtand numele de cod Quorum, pentru a realiza o detectie fara precendent a amenintarilor de tip malware si pentru a avansa mult mai departe de detectia bazata pe comportament si semnatura traditionala.


Concret, Quorum foloseste cea mai puternica arma pe care o au in arsenalul lor infractorii cibernetici – capacitatea de a genera portiuni unice de malware la o rata alarmanta – si intoarce aceasta arma impotriva acestor infractori.

In zilele noastre, infractorii din sfera informatica scriu si rescriu cu inversunare portiuni noi, unice de malware. Cu Quorum, unicitatea unui fisier si atributele lui sunt ceea cea ne ajuta sa-l identificam ca fiind un nou malware. Cu o experienta mai mare de trei ani in aceasta directie, Quorum urmareste si pastreaza istoricul fisierelor si aplicatiilor si zecilor de atribute ale lor, cum ar fi vechimea, sursa download-ului, semnatura digitala si influenta.

Aceste atribute sunt, apoi, combinate, folosind algoritmi de mare complexitate, pentru a determina o reputatie. Pe masura ce un fisier este distribuit pe Internet si aceste atribute se modifica, Quorum actualizeaza reputatia fisierului. Aceasta reputatie este importanta mai ales in cazul in care un fisier este nou, este foarte probabil sa reprezinte o amenintare, iar elementele traditionale de aparare ar fi foarte probabil sa nu il detecteze.

In urma unei testari de laborator realizata de o terta parte, independenta, Norton 2010 beta a fost declarat de AV-Test.org ca fiind o solutie ce a condus la un “rezultat excelent” in ceea ce priveste metodele de detectie traditionale, cum ar fi cele euristice si semnaturile, dar si detectia dinamica impotriva amenintarilor de tip “zero-day” mai dure, care, in mod tipic, scapa si nu sunt detectate prin metodele traditionale.

Familia de tehnologii Norton Insight prezenta la noile produse 2010 foloseste sisteme de inteligenta online extinse pentru o protectie proactiva a computerului si pentru a-i informa pe utilizatori in legatura cu securitatea si performanta si impactul asupra lor al fisierelor si aplicatiilor pe care le intalnesc zilnic online.

- Norton Download Insight – Foloseste sisteme de inteligenta online extinse pentru protectia proactiva a computerului. Analizeaza si raporteaza in legatura cu noile aplicatii si fisiere inainte ca utilizatorii sa le instaleze si sa le ruleze

- Norton System Insight – Ofera caracteristici si informatii usor de inteles legate de sistem, pentru a ajuta la mentinerea performantei computerului la cote optime. Optimizarea automata si la cerere a aplicatiilor creste performanta aplicatiilor. Exista si grafice de performante prin care se identifica si cauzele care incetinesc sistemul.

- Norton Threat Insight – Ofera detalii referitoare la amenintarile care au fost detectate la computer – inclusiv informatii folositoare cum ar fi sursa acestora (adresa URL) si momentul initial al aparitiei acestora.

- Norton Insight Network – Aduce o abordare unica de tip “cloud” caracteristica Symantec. Pe baza tehnologiei Quorum, duce securitatea de tip “cloud” mai departe de listele traditionale de tip “blacklists” si “whitelists”. Utilizeaza o analiza statistica a atributelor fisierelor pe baza miliardelor de scanari ale milioanelor de computere cu scopul de a identifica nivelul de incredere al unui fisier. In acest fel, Norton poate identifica fisierele in care se poate avea incredere si pe cele in care nu trebuie sa avem incredere, care, altfel, ar trece in zona “necunoscuta” si colorata cu gri - utilizand doar metodele traditionale de securitate.

Alte tehnologii suplimentare de baza sunt urmatoarele:
- SONAR 2 – Tehnologie sofisticata de securitate comportamentala de generatia a doua, care detecteaza noile amenintari pe baza actiunilor lor, datorita suspiciozitatii, fara a fi nevoie de amprentele traditionale. Utilizeaza date pe baza atributelor fisierelor, dar si reputatiei de tip “cloud”, firewall-ului, datelor din sfera network communications (IPS), printre aceste date aflandu-se si locatia computerului, originea informatiilor etc., pentru a decide cand sa detecteze un program ca amenintare.

- New Antispam (doar la Norton Internet Security) – Un motor puternic de blocare a spam-ului la nivel de companie va ajuta sa nu primiti e-mail-uri nesolicitate si va ofera siguranta in fata infectiilor sau scam-urilor pe baza mailului. Acesta este cu 20% mai eficient decat motorul anterior si nu necesita deloc instruire.

- Norton Safe Web (doar la Norton Internet Security) – un serviciu de rating al site-urilor Web care ofera adnotari in cazul rezultatelor cautarilor Google, Yahoo! si Live.com, prezentand rating-uri in ceea ce priveste siguranta accesului acelor site-uri, in acest fel utilizatorii fiind avertizati ca pot exista pericole pentru ei acolo. Include si rating-uri de siguranta de tip e-commerce pentru a-i ajuta pe utilizatori sa ia decizii mai sigure in ceea ce priveste cumparaturile online.

- OnlineFamily.Norton (doar la Norton Internet Security) – Utilizatorii Internet Security 2010 pot opta pentru un abonament la OnlineFamily.Norton, un nou serviciu Web care le permite parintilor sa fie prezenti in viata online a copiilor lor si sa decida ce este corespunzator si ce nu in ceea ce priveste comportamentul pe Internet.

Preluat cu acordul Comunicate de presa