Second Life

Studiu Second Life

Second Life a devenit obiect de studiu si in Romania, dupa ce insitutul de market research Gfk a lansat primul proiect de cercetare pe platforma Virtual Bucharest din Second Life.


Gfk va intreprinde un focus grup virtual - dar cu rezultate reale – in care au fost implicati utilizatorii romani ai Second Life, adica acei romani care si-au luat deja si o a doua viata.

Studiul a fost realizat in perioada septembrie – octombrie 2009 si si-a propus investigarea stilului de viata al tinerilor cu varsta intre 15 si 22 de ani.
Pentru acest proiect GfK Romania a folosit un mix de metodologii calitative: focus grupuri clasice, discutii pe forum on-line si focus grupul virtual in randul utilizatorilor de Second Life, in care moderatorul si respondentii s-au intalnit si au discutat exclusiv in acest mediu, transpusi in spatiul de conferinte din Bucurestiul Virtual.

„Suntem bucurosi sa fim primul institut de cercetare de piata din Romania care a realizat acest lucru inedit: un focus grup in Second Life. Este evident ca generatiile tinere si liderii de opinie adopta cu foarte mare usurinta noile tehnologii. De aceea, orice companie care doreste sa afle ce gandesc trend setterii trebuie sa ii caute acolo unde acestia considera interesant sa-si petreaca timpul si trebuie sa exploreze toate resursele spatiului online, in principal ale mediilor sociale”
... declara pentru Wall Steer, Oana Mirila, director cercetare calitativa GfK Romania.

Initial nici nu am vrut sa ating subiectul, insa inspirat de alti bloggeri care au scris pe aceasta tema, m-am gandit sa fac si eu un statement. Un statement rezervat asupra Second Life, comunitatea in care activeaza peste 30 de mii de romani si in care pana si bestjobs si-a deschis un sediu virtual.

Este oare Second Life o alternative reala pentru romani, care pana nu demult erau tributari Hi5, pentru ca apoi sa migreze pe Facebook?

Dupa parerea mea Second Life e o lume mult prea elaborata pentru romani. Poate ca va deveni de interes in viitorul nu foarte apropiat.

Daca esti totusi interesat sa afli ce inseamna Second Life,

Daca vrei sa te joci un pic prin Second Life, te invit sa citesti „Biblia” Second Life, ghidul oficial alcatuit de fondatorii acestei lumi virtuale.

Succes!