Istorie coduri de bare

Istorie coduri de bare

Ce sunt codurile de bare?
Codurile de bare pot fi folosite în orice societate şi în toate industriile producătoare sau de desfacere.


Ele sunt folosite în mai multe sisteme.

Codurile de bare pot fi descrise ca un cod "Morse optic". O serie de bare negre pe un spaţiu alb dau naştere codului de bare. Există mai multe formate de coduri de bare.

Codurile de bare sunt citite şi decodate cu ajutorul scanerelor care măsoară reflexia luminii şi interpretează codurile în numere şi litere şi le trimit spre gestionare unui calculator. Din cauză că există multe formate de coduri de bare s-a ajuns ca un scaner să recunoască mai multe formate liniare şi bidimensionale.

Simbolistica codurilor de bare
Dacă simbologia este relativ unică, compoziţia unui cod de bare variază de la format de format. De exemplu, toate codurile de bare sunt reprezentate pe axele X si Y şi sunt ortogonale pe axa X.


Lungimea cod-ului de bare pe axa X reprezintă lungimea codului de bare.

Toate codurile de bare au un caracter de start/stop ce permite citirea de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga. Prin convenţie caracterul din stânga este considerat caracterul de start şi caracterul din dreapta caracterul de stop.

Codurile de bare reprezintă un set de simboluri folosite pentru a reprezenta informaţiile alfa-numerice. Pe scurt, în loc de numărul "1" sau litera "A", veţi vedea o înşiruire de bare, subţiri sau groase, folosite pentru a reprezenta acel număr sau acea literă.

Cum sunt folosite?
Natural, urmează întrebarea: "De ce să se înlocuiască informatiile alfa-numerice cu coduri de bare?".


Răspunsul vine de la sine: maşinile în general nu citesc cu uşurinţă reprezentarea pe care noi o dăm cifrelor şi literelor, nici măcar prin recent dezvoltata OCR (Optical Character Recognition) (recunoaşterea optică a caracterelor). Analog, se poate da exemplul calculatoarelor, care convertesc informaţia în cod binar, succesiuni de 0 şi 1, pe baza cărora pot lua decizii mult mai rapid.

Un însemnat număr de standarde a fost dezvoltat peste ani în ceea ce se cheama în limbaj obisnuit, simbologii. Putem folosi diferitele simbologii în acelasi fel în care folosim diferitele feluri de fonturi pentru a sublinia un anumit element dintr-o construcţie.

Simbologiile sunt standardizate, astfel încât, odata tipărite să poată fi scanate şi decodate.

Inventatorii codurilor de bare
În 1932 un grup de studenţi de la Universitatea Harvard conduşi de Wallace Flint au demarat un proiect destul de îndrăzneţ.



Produselor le erau anexate puncte de reper din cataloage de produse şi erau centralizate într-o bază de date. Codurile de bare, în forma modernă, au început să apară în 1948.

Bernard Silver, un absolvent al institutului "Drexel Institute of Technology" din Philadelphia, a primit o cerere de dezvoltare a unui sistem automat de identificare a produselor. Silver i-a spus prietenului său Norman Joseph Woodland despre comanda primită. Woodland avea 27 de ani şi era profesor la acelaşi institut.

Problema l-a fascinat pe Woodland şi a început să lucreze la acest proiect.

Wikipiedia