Ce inseamna Web 2.0 ?

Ce este termenul Web 2.0 ?

Web 2.0 este un termen care desemnează o mulţime întreagă de aspecte interactive şi colaborative ale Internetului, şi aici în special ale World Wide Web, de natură foarte recentă - apărute prin anii 2004-2005.


Deci la Web 2.0 nu este vorba de versiunea doua a unui software sau a unei tehnici web. Inventatorul şi promotorul termenului Web 2.0 este Tim O'Reilly. Pentru diferenţiere, tradiţiile web care existau până la apariţia Web 2.0 sunt numite, tot simbolic, Web 1.0.

Web 2.0 desemnează (destul de vag) noi căi de a considera şi exploata posibilităţile organizatorice ale webului.

Conform acestora, conţinutul şi informaţia din web nu mai e oferită vizitatorilor numai de către mass media, guverne şi firme particulare, ci şi de persoane particulare, legate între ele prin reţele informale bazate pe Internet, şi care contribuie şi participă activ la punerea la dispoziţie şi răspândirea informaţiilor pe întregul glob prin intermediul webului.

Exemple tipice pentru acest nou aspect sunt aşa-numitele wiki-uri, weblogs sau mai simplificat blogurile, precum şi portalurile şi bursele de schimb de imagini, muzică, filme/video şi software din Internet, cum ar fi Flickr, YouTube şi siturile pentru File sharing.

Tehnicile folosite de Web 2.0 sunt o combinaţie de tehnici care datează încă de la sfârşitul anilor 1990, dar care abia în zilele noastre (2007) cunosc o răspândire deosebit de mare:

- Application Program Interfaces (APIs) pentru servicii web
- Asynchronous Javascript and XML (Ajax), ca urmaş al tehnicilor de gen XmlHttpRequest
- Content syndication - servicii de abonamente, de exemplu RSS - abonamente la "Ultimele noutăţi"
- Integrarea softwareului de natură socială, ca de exemplu bloguri şi wiki-uri

Wikepedia