Cum sa faci SEO ?

Cum sa optimizezi un site pentru SEO ?

Unul dintre cele mai importante avantaje ale Internetului este accesul la informatii. Fie ca sunt articole, tutoriale, scheme, demo-uri sau cursuri, poti gasi informatii utile despre aproape orice. Mai putine sunt insa articolele care vorbesc despre greselile pe care le poti face, capcanele in care pot sa cada neavizatii.

Cea mai frecventa greseala este cu siguranta tratarea cu superficialitate a procesului de optimizare pentru motoarele de cautare. Adeseori "uitam" o serie de aspecte care ni se par putin importante, dar care fac diferenta intre un site foarte bine optimizat si altul care nu va avea rezultatele estimate.

1.Absenta continutului util si targetat Pentru ca un site sa obtina un rank bun in pagina de rezultate a motoarelor de cautare, acesta trebuie sa contina o serie de termeni specifici, cuvinte cheie si informatii relevante pentru cititori. Motoarele de cautare analizeaza site-ul la nivel de continut si decid daca este targetat. Daca informatiile din site sunt irelevante, atunci acesta va fi ignorat atat de motoarele de cautare, cat si de utilizatori. De asemenea, ai grija ca textele sa fie corecte din punct de vedere gramatical si ortografic, astfel de greseli denotand neglijenta si ducand la pierderea increderii vizitatorilor in site-ul tau, dar si in produsele/serviciile pe care le oferi.

2.Lipsa cercetarii pe cuvintele-cheie Pentru un SEO eficient si profesionist, este esential sa cunosti piata, utilizatorii carora te adresezi si care sunt nevoile pe care incerci sa le adresezi. Pornind de la o astfel de analiza, este necesar sa afli care sunt cuvintele cheie relevante pentru clientii potentiali. Nu este suficient sa introduci in codul HTML toate cuvintele-cheie pe care le gasesti. Vei afla, adeseori cand e prea tarziu, ca ti-ai optimizat site-ul pentru non-clienti. Cercetarea si analiza cuvintelor cheie este o actiune absolut necesara care ar trebui sa se bucure de mai multa atentie.

3.Titluri de pagina neadecvate Avand in vedere ca titlul unei pagini web are o importanta majora in stabilirea relevantei pentru motoarele de cautare, alegerea unui titlu de pagina neadecvat poate avea rezultate dezastruoase. In cel mai bun caz, pagina de web nu va fi indexata pentru cele mai importante cuvinte-cheie. In cel mai rau caz, site-ul va fi banat pe motiv de "keyword stuffing" (includerea prea multor cuvinte cheie in Meta Tag, titlul paginii sau in continutul site-ului).

4.Folosirea nepotrivita a titlurilor si subtitlurilor (h1, h2) in pagina web Principalele motoare de cautare iau in considerare titlurile si subtitlurile paginilor web pentru a afla informatii despre continutul paginii. In consecinta, modul in care sunt scrise titlurile si relevanta cuvintelor-cheie pe care le contin sunt extrem de importante pentru o buna indexare a site-ului in motoarele de cautare.

5.Nefolosirea tag-ului Alt pentru imagini Imaginile nu sunt indexate de spideri insa tagurile alt sunt. Aceste taguri pot contine descrieri scurte ale imaginilor in cadrul carora poti include cuvinte-cheie relevante.

6.Utilizarea imaginilor sau/si a animatiilor in locul textului Spiderii motoarelor de cautare nu iau in considerare decat textul. Imaginile sau animatiile flash folosite pentru a imbunatati aspectul estetic al unei pagini sunt lipsite de informatiile de care au nevoie motoarele de cautare si prin urmare sunt irelevante pentru indexare. Chiar daca in pagina exista mult text, daca acesta apare ca imagine sau animatie Flash, va fi ignorat de motoarele de cautare.

7.Ascunderea textului Prin scrierea unui text cu aceeasi culoare ca si a background-ului, acesta poate fi ascuns de cititori. El nu ramane insa ascuns de spideri. O astfel de practica, folosita de obicei pentru a include mai multe cuvinte cheie fara ca textul sa apara ciudat pentru cititori poate conduce la penalizari din partea motoarelor de cautare.

8.Folosirea frame-urilor Pentru multe motoare de cautare este dificil sa indexeze site-uri care folosesc frame-uri. Daca folosirea acestora este totusi necesara, adauga un tag noframes si include text bogat in cuvinte-cheie. Motoarele de cautare pot citi doar textul dintre tagurile noframes ale unui site alcatuit din frame-uri.

9.Utilizarea excesiva a JavaScript O practica des intalnita este cosmetizarea unui site web pentru a arata cat mai atractiv. Pentru aceasta sunt folosite elemente JavaScript, mai ales in cadrul sistemului de navigare in site. In timp ce site-ul devine mai atragator, elementele JavaScript care includ link-uri spre alte pagini din site nu sunt citite de catre motoarele de cautare.

10.Nefolosirea CSS-urilor CSS-ul este un instrument care te ajuta sa reduci dimensiunea paginilor web si timpul necesar pentru accesarea acestora. Te ajuta, de asemenea, sa obtii un cod clar si curat care iti permite sa te concentrezi asupra textului pentru spiderii motoarelor de cautare, facandu-l mai usor de modificat. CSS-ul este un element important deoarece imbunatateste utilizabilitatea paginilor web.

via