Reguli de siguranta si utilizare responsabila pe Facebook ! Sfaturi pentru parinti .

Siguranța și starea de bine a utilizatorilor sunt foarte importante pentru Facebook. Tocmai de aceea, platformele companiei oferă o mulțime de instrumente create pentru ca utilizatorii și familiile lor să se poată simți fericiți și în siguranță în mediul online.

De multe ori, tehnologia le oferă părinților sprijinul de care au nevoie. Aceștia pot cere sfaturi legate de creșterea copiilor în cadrul grupurilor Facebook, pot împărtăși momentele speciale din viețile lor în cronologie și se pot conecta cu prieteni și membri ai familiei, chiar și cu cei care locuiesc la mare distanță.



Pentru a veni în sprijinul tău, îți oferim 10 sfaturi care vă pot ajuta, pe tine și pe cel mic, să vă bucurați de o experiență sigură pe platformele de social media. Totul începe cu o discuție, iar deschiderea unei astfel de conversații încă din primele etape ale vieții lui digitale te va ajuta mult să o continui pe măsură ce el crește.

1. Discută cu copilul tău cât mai devreme, chiar înainte să înceapă să folosească platformele de socializare
Studiile arată că mulți copii, începând chiar de la șase ani, au acces la smartphone-uri sau tablete. Astfel, este foarte important să începi să discuți cu cel mic despre tehnologie cât mai devreme, chiar înainte de vârsta de 13 ani, când își pot face un cont pe platformele de socializare. Dacă fiul sau fiica ta sunt pe Facebook sau pe Instagram, împrietenește-te și tu cu ei.

2. Acordă atenție restricțiilor de vârstă
Facebook și Instagram impun utilizatorilor să aibă cel puțin 13 ani pentru a-și crea un cont pe platformă (în unele țări, limită de vârstă poate fi chiar mai mare, în funcție de legislația locală).

3. Spune-i copilului tău adolescent că în mediul online se aplică aceleași reguli ca și în viața de zi cu zi
Așa cum îi spui copilului să se uite în ambele părți înainte să traverseze sau să poarte casca atunci când merge pe bicicletă, tot așa învață-l să se gândească înainte de a distribui ceva online sau de a accepta o cerere de prietenie de la un străin.

4. Roagă-l pe copilul tău să te învețe
Nu ești pe Facebook? Sau poate te interesează să încerci un serviciu de muzică online? În cazul în care copilul tău este deja familiarizat cu aceste servicii, iar tu nu știi cum funcționează, roagă-l să îți arate. Aceasta poate fi în același timp și o ocazie de a discuta despre siguranță, confidențialitate și securitate. În plus, în acest fel, îi dai oportunitatea de a-ți arăta cum funcționează, iar el va fi probabil foarte bucuros că are ocazia să te învețe ceva.


5. Identifică momentele cheie și profită de ele
De exemplu, când copilul tău primește primul telefon mobil, acesta este un moment bun pentru a stabili câteva reguli de bază. Iar când copilul este destul de mare pentru a se înscrie pe Facebook, Instagram și pe alte platforme de socializare, este un moment bun să discuți cu el despre distribuirea în siguranță a informațiilor.

6. Ajută-l să își gestioneze timpul petrecut online
Încearcă să fii un bun model. Ideea potrivit căreia copiii fac ce faci tu, nu ce le spui să facă, este la fel de valabilă pentru mediul online ca și în viața reală. Dacă stabilești limite orare pentru a-i restricționa copilului folosirea rețelelor de socializare sau a internetului (de exemplu, fără mesaje SMS după ora 22:00), respectă și tu aceleași reguli.

7. Ajută-l să verifice și să gestioneze setările de confidențialitate
Odată ce copilul tău adolescent se înscrie pe o platformă de socializare, poate folosi instrumentele și setările disponibile pentru a-și gestiona contul. Facebook pune la dispoziția utilizatorilor setări de confidențialitate, prin intermediul cărora aceștia pot controla cine poate să devină prietenul lor, cine le poate vedea postările și dacă sunt distribuite în mod implicit detalii precum locația.

Instagram oferă multe instrumente flexibile pentru a facilita siguranța adolescenților în mediul online, inclusiv filtre împotriva intimidării, avertismente legate de descrierile folosite și ascunderea conținutului sensibil. De asemenea, adolescenții pot restricționa interacțiunile nedorite pe profilurile lor și pot raporta cu ușurință conturi, comentarii și postări pentru intimidare.

8. Încurajează-l să raporteze lucrurile care îl îngrijorează
Așa cum facem și în viața reală, este important să ne tratăm reciproc cu empatie și respect și în social media. Din acest motiv, Facebook a dezvoltat o serie de politici (Standardele Comunității) care definesc ceea ce este sau nu este în regulă să fie distribuit pe platformele companiei. Există un link pe aproape toate postările de pe Facebook și Instagram pentru raportarea abuzurilor, intimidării, hărțuirii și a altor probleme.

Echipele globale ale companiei lucrează 24 de ore din 24 pentru a analiza lucrurile pe care utilizatorii le raportează și pentru a elimina tot ceea ce încalcă Standardele Comunității. Ne propunem să revizuim majoritatea rapoartelor în termen de 24 de ore.

9. Transformă această experiență în una de care vă puteți bucura împreună
Te poți bucura de momentele speciale din familia ta surprinzându-le în clipuri video sau în fotografii, te poți distra alături de cei dragi editând imagini, adăugând filtre sau folosind opțiunile de realitatea augmentată, cum sunt urechile de iepuraș!

Îi poți întreba care este activitatea lor preferată în mediul online – poate iubesc să se joace, să vorbească cu prietenii sau să își trimită fotografii. Și, de asemenea, poți povesti despre activitățile pe care tu le desfășori cu plăcere în mediul online. În acest fel, împărtășiți părerile voastre despre tehnologie, un subiect extraordinar pentru a da startul unei discuții.

10. Ai încredere în tine
În general, poți trata activitățile online ale copilului în același mod în care tratezi activitățile acestuia din viața de zi cu zi. Dacă observi că fiul sau fiica ta reacționează cel mai bine la un acord obținut în urma unei negocieri, elaborează un contract pe care îl puteți respecta amândoi. Sau poate pentru copilul tău este suficient dacă știe regulile de bază.

Pentru a afla mai multe informații, te invităm să vizitezi Centrul de Siguranță Facebook, Portalul Facebook pentru Părinți, Instagram Together și Parent’s Guide to Instagram.