Vodafone cumpara UPC

Vodafone a ajuns la un acord pentru preluarea operațiunilor prin cablu ale companiei americane Liberty Global din Germania (UPC)


Vodafone a ajuns la un acord pentru preluarea operațiunilor prin cablu ale companiei americane Liberty Global din Germania și Europa de Est, inclusiv UPC România, într-o tranzacție evaluată la 18,4 miliarde de euro.

Grupul britanic se extinde astfel pe segmentul televiziunii prin cablu și își consolidează puternic prezența pe piața europeană de telecomunicații. Valoarea tranzacției este estimată la 19 miliarde de euro după regulile contabile din SUA și la 18,4 miliarde de euro după cele europene IFRS, fiind peste suma vehiculată anterior în presă, de 16,5 miliarde de euro.


Cei patru furnizorii de servicii de televiziune prin cablu, internet și telefonie deservesc în total aproximativ 10,3 milioane de abonați și au contribuit cu aproximativ 28% la fluxurile de numerar operaționale cosolidate ale Liberty Global în 2017. Liberty Global estimează venituri nete în numerar de 10,6 milioane de euro în urma tranzacției, pe lângă fluxurile de numerar ce vor fi încasate din activitățile celor patru subsidiare până la finalizarea vânzării, programată pentru mijlocul anului viitor.

Grupul american de servicii prin cablu a agreat să furnizeze Vodafone, contra cost, anumite servicii pentru o perioadă de tranziție de până la patru ani. Vodafone a anunțat în februarie că negociază achiziția unor active din Europa ale Liberty Global, după ce în presă au apărut informații în acest sens.

O rundă de discuții desfășurată anterior între cele două companii, în 2015, s-a încheiat fără succes. Dacă va fi aprobată de autoritățile de reglementare, achiziția va extinde prezența Vodafone pe piața telecomunicațiilor și va aduce grupul britanic mai aproape de liderul european în funcție de venituri, compania germană Deutsche Telekom.

Potrivit înțelegerii, Vodafone va prelua subsidiarele Liberty Global din Germania, România, Ungaria și Republica Cehă, și anume Unitymedia, UPC România, UPC Ungaria și UPC Cehia.

Sursa, citeste mai departe