Licitatia pentru frecventele din banda 3,4 - 3,8 GHz continua cu rundele de alocare

Licitatia pentru frecventele din banda 3,4 - 3,8 GHz continua cu rundele de alocare


Comisia de licitație pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz anunță că, odată cu finalizarea rundei suplimentare organizate astăzi, au fost stabilite ofertele și ofertanţii câştigători. Conform ofertelor depuse până în prezent, operatorii participanți vor trebui să plătească către bugetul de stat taxe în valoare de peste 9 milioane de euro.

În data de 26 octombrie 2015 vor avea loc rundele de alocare în care operatorii pot licita pentru o anumită poziție dorită în interiorul benzii de frecvențe, aferentă blocurilor abstracte câștigate în urma licitației. Pentru o repartizare preferențială în bandă, în cadrul rundei de alocare, operatorii ofertanți trebuie să depună o ofertă în care să indice suma pe care sunt dispuși să o achite pentru alocarea preferată a blocurilor câștigate.

După finalizarea licitației, comisia va anunța ofertanții câștigători, numărul de blocuri adjudecat de fiecare participant, precum și cuantumul total final al taxelor de licență ce vor trebui să le achite la bugetul statului pentru drepturile de utilizare obținute.

Operatorii care participă la licitație sunt: 2K Telecom S.R.L., Orange România S.A., RCS&RDS S.A., Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. și Vodafone România S.A.

În cadrul procedurii de selecție au fost disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel național în banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel național în banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.

În aceste benzi, câștigătorii vor putea furniza la nivel național, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licențe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015.