Fiziciana care a descoperit nucleul intern al Pământului, omagiată de Google printr-un doodle special

Fiziciana care a descoperit nucleul intern al Pământului, omagiată de Google printr-un doodle special

DOODLE GOOGLE INGE LEHMANN. Google sărbătorește, printr-un doodle, 127 de ani de la nașterea lui Inge Lehmann, seismologul danez care a descoperit nucleul intern al Pământului.

Inge Lehmann s-a născut pe 13 mai 1888 în Copenhaga, fiind fiica unui psiholog. La liceu, ea a fost educată de o mătuşă a fizicianului Niels Bohr. După terminarea liceului, a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la Cambridge. Ulterior, ea a devenit asistentă universitară la Copenhaga.

Ea a devenit apoi asistenta geodezistului Niels Norlund, care i-a dat sarcina de a deschide observatoare seismice în Danemarca şi Groenlanda. Din acel moment, interesul danezei pentru seismologie a crescut, ea luând un examen în geodezie în 1928 şi acceptând o poziţie de top la Institutul geodezic danez, condus de Norlund.

DOODLE GOOGLE INGE LEHMANN. Daneza a postulat, în 1936, că nucleul Pământului nu este format dintr-o singură sferă lichidă, ci că există şi un nucleu intern, cu o structură diferită. Teoria sa a fost rapid adoptată de seismologi, inclusiv de celebrul Charles Richter, care dă numele scării în care se măsoară cutremurele.

Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi ocuparea Danemarcei de către Germania, Inge Lehmann a trebuit să îşi oprească în mare parte cercetările în 1939, Daneza s-a mutat în SUA în 1953, după ce în ultimii ani petrecuţi la Copenhaga relaţiile cu ceilalţi colegi din Institut se deterioraseră.

DOODLE GOOGLE INGE LEHMANN. De-a lungul carierei sale, Inge Lehmann a primit cu numeroase trofee, printre care premiul Harry Oscar Wood (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale daneze de ştiinţe şi litere (1965), premiul Tagea Brandt Rejselegat (1938, 1967), medalia William Bowie (1971, prima acordată unei femei) şi medalia Societăţii seismologice americane (1977). De asemenea, a primit titlul onorific de doctor al Universităţilor Columbia (1964) şi Copenhaga (1968), iar în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar şi un pod şi o porţiune de drum, tot în SUA.

Inge Lehmann a murit pe 21 februarie 1993, la 104 ani, în Copenhaga, afirma Romania Libera