Reduceri eMAG - Afla detalii.

Reduceri online si noutati din magazinele ce fac reduceriLoading...

Fiziciana care a descoperit nucleul intern al Pământului, omagiată de Google printr-un doodle special

Fiziciana care a descoperit nucleul intern al Pământului, omagiată de Google printr-un doodle special

DOODLE GOOGLE INGE LEHMANN. Google sărbătorește, printr-un doodle, 127 de ani de la nașterea lui Inge Lehmann, seismologul danez care a descoperit nucleul intern al Pământului.

Inge Lehmann s-a născut pe 13 mai 1888 în Copenhaga, fiind fiica unui psiholog. La liceu, ea a fost educată de o mătuşă a fizicianului Niels Bohr. După terminarea liceului, a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la Cambridge. Ulterior, ea a devenit asistentă universitară la Copenhaga.

Ea a devenit apoi asistenta geodezistului Niels Norlund, care i-a dat sarcina de a deschide observatoare seismice în Danemarca şi Groenlanda. Din acel moment, interesul danezei pentru seismologie a crescut, ea luând un examen în geodezie în 1928 şi acceptând o poziţie de top la Institutul geodezic danez, condus de Norlund.

DOODLE GOOGLE INGE LEHMANN. Daneza a postulat, în 1936, că nucleul Pământului nu este format dintr-o singură sferă lichidă, ci că există şi un nucleu intern, cu o structură diferită. Teoria sa a fost rapid adoptată de seismologi, inclusiv de celebrul Charles Richter, care dă numele scării în care se măsoară cutremurele.

Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi ocuparea Danemarcei de către Germania, Inge Lehmann a trebuit să îşi oprească în mare parte cercetările în 1939, Daneza s-a mutat în SUA în 1953, după ce în ultimii ani petrecuţi la Copenhaga relaţiile cu ceilalţi colegi din Institut se deterioraseră.

DOODLE GOOGLE INGE LEHMANN. De-a lungul carierei sale, Inge Lehmann a primit cu numeroase trofee, printre care premiul Harry Oscar Wood (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale daneze de ştiinţe şi litere (1965), premiul Tagea Brandt Rejselegat (1938, 1967), medalia William Bowie (1971, prima acordată unei femei) şi medalia Societăţii seismologice americane (1977). De asemenea, a primit titlul onorific de doctor al Universităţilor Columbia (1964) şi Copenhaga (1968), iar în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar şi un pod şi o porţiune de drum, tot în SUA.

Inge Lehmann a murit pe 21 februarie 1993, la 104 ani, în Copenhaga, afirma Romania Libera

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

testDescopera cele mai noi stiri IT&C. Ai la indemana ultimele lansari in domeniul Software si Hardware.
TechMagazine va ofera stiri IT, noutati, oferte, reduceri Black Friday emag si promotii online! Citesti descrieri ale ultimelor gadgeturi lansate.

reduceri online, reduceri emag, Oferte, noutati, reduceri si promotii online - eMag, Libris si alte magazine