23 Aprilie Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor

23 Aprilie Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autorZiua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.

Pasionaţii de literatură din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Cărţii. Evenimentul organizat anual de UNESCO promovează lectura şi încurajează autorii, dar şi cititorii de toate vârstele. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

23 aprilie marchează trecerea în neființă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d'Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Ziua Cărţii a fost marcată pentru prima dată în Spania, în anul 1923, în memoria scriitorului Miguel de Cervantes, care a murit în ziua respectivă. Mai târziu, în 1995, UNESCO a stabilit în mod oficial data de 23 aprilie pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an.

La fel se procedează şi în Republica Moldova, începând din anul 2010.

23 Aprilie Ziua Internationala a cartii - Reduceri la carti cu transport gratuit


Toate cărțile de pe Libris au minim 20% reducere, Joi, 23 Aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții. Transportul este gratit indiferent de valoarea comenzii.

Ziua Mondială a Cărţii in lume


Ziua Mondială a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului vor fi sărbătorite şi în unele oraşe din ţară.

Există totuşi câteva ţări care sărbătoresc Ziua Mondială a Căriţii la o dată diferită. Spre exemplu, în Irlanda şi Marea Britanie, evenimentul este marcat anual în prima zi de joi a lunii martie.

Aceast lucru a fost decis pentru ca sărbătoarea să nu corespundă cu sărbătoarea naţionalp St. George’s Day.

Pe de altă parte, Spania marchează Ziua Mondială a Cărţii tot pe 23 aprilie, când este organizat şi evenimentul “Premio de Literatura en Lengua Castellana Miguel de Cervantes”, în care sunt premiaţi cei mai buni autori de carte în limba spaniolă. De-a lungul timpului, printre laureaţi s-au numărat: Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Ernesto Sabato, Carlos Fuentes, Augusto Roa Bastos, Mario Varga Llosa, José Emilio Pacheco şi José Manuel Caballero Bonald.

Suedia a modificat data Zilei Mondiale a Cărţii de două ori. Astfel, în anii 2000 şi 2011, sărbătoarea a fost marcată pe 13 aprilie, pentru a nu coincide cu Paştele.

Ziua Mondială a Cărţii in lume: Cele mai citite carti


Biblia, Coranul şi Cartea lui Mormon sunt cunoscute a fi cele mai citite cărţi din lume, însă numărul celor care le-au răsfoit este însă greu de aproximat în funcţie de vânzări, întrucât de multe ori cărţile sacre circulă „din mână în mână”, fără a fi neapărat cumpărate de fiecare cititori în parte.

Totuşi, un top al celor mai vândute şi citite 10 cărţi din lume din ultimii 50 de ani, publicat de squidoo.com, arată că aproximativ 3, 9 miliarde de persoane de pe glob au citit Biblia.

Pe locul al doilea se află cartea cu „Citate ale Preşedintelui Mao ZeDong”, vândută în 820 milioane de exemplare în ultima jumătate de secol.

Volumul „Harry Potter şi Piatra Filosofală”, de J.K.Rowling, a fost citit de 400 de milioane de persoane din întreaga lume, clasându-se astfel pe locul al treilea.

Vezi mai jos clasamentul complet al celor mai citite cărţi din lume, în ultimii 50 de ani:

1. Biblia - 3, 9 miliarde
2. „Citate ale Preşedintelui Mao ZeDong” - 820 milioane
3. „Harry Potter şi Piatra Filosofală”, de J.K.Rowling – 400 milioane
4. „Stăpânul Inelelor”, de J.R.R. Tolkien – 103 milioane
5. „Alchimistul”, de Paulo Coelho – 65 milioane
6. „Codul lui DaVinci”, de Dan Brown – 57 milioane
7. „Amurg”, de Stephenie Meyer – 43 milioane
8. „Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell – 33 milioane
9. „De la Idee la Bani”, de Napoleon Hill – 30 milioane
10. „Jurnalul lui Anne Frank”, de Anne Frank – 27 milioane

23 Aprilie Ziua Internationala a cartii - Reduceri la carti cu transport gratuit


Toate cărțile de pe Libris au minim 20% reducere, Joi, 23 Aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții. Transportul este gratit indiferent de valoarea comenzii.