Top oraşele cu cele mai rapide conexiuni la Internet din ţară

Top oraşele cu cele mai rapide conexiuni la Internet din ţară
Despre viteza internetului din România s-au spus numai lucruri bune în ultimii ani. Statisticile ne-au plasat în partea de sus a clasamentului, peste ţări cu care nu putem concura din alte puncte de vedere. Dar partea interesantă este că nu am stat pe loc nici în ultima vreme.

În acest context, este interesant de văzut cum stăm acum, după ce furnizorii locali au introdus în oferte conexiuni şi mai rapide, atât pe partea de internet fix, cât mai ales de internet mobil, acesta din urmă devenind din ce în ce mai important atât pentru operatori, ca sursa de venit, cât şi pentru din ce în ce mai mulţii posesori de smartphone-uri.

Compania Ookla, cea care deţine cel mai folosit serviciu de testare a conexiunilor la internet, speedtest.net, ne oferă o serie de date foarte interesante pentru România, la finalul lunii februarie 2015.

Astfel, România are o viteză medie pentru download de 61,8 Mbps, pentru conexiunile fixe şi 18 Mbps pentru cele mobile. Suntem pe locul 5, mult peste media mondială de 22,1 Mbps pentru conexiuni fixe şi 11,4 Mbps pentru conexiunile mobile afirma New Brasov

Oraşele cu cele mai rapide conexiuni din ţară


Previzibil, Bucureştiul deţine cea mai rapidă conexiune fixă, cu aproximativ 88 Mbps pentru download şi 36,5 upload. Iaşi şi Oradea sunt oraşele care urmează în top, cu 76,1 Mbps respectiv 72,6 Mbps. Brașovul are 60,6 Mbps.

Surprizele vin pe partea de conexiuni mobile, unde capitala, cu 22,5 Mbps este depăşită de mai multe oraşe. Bacăul are cele mai rapide conexiuni mobile, cu 25,2 Mbps (download). Ploieştiul şi Sibiul au, de asemenea, conexiuni sensibil mai rapide decât capitala. Această situaţie este mai mult decât surprinzătoare dacă ne gândim la investiţiile în reţelele 4G făcute în ultimii ani în Bucureşti.

Ce furnizori au cu cele mai rapide conexiuni


Performanţele conexiunilor în funcţie de furnizori nu sunt câtuşi de puţin surprinzătoare. RCS&RDS este câştigător detaşat pe partea de conexiuni fixe, unde se poate lăuda cu o medie de 93 Mbps. La polul opus se află Telekom, cu doar 24,6 Mbps, o conexiune fixă mai slabă decât conexiunile mobile ale principalilor operatori GSM.

Comparativ cu ţările vecine, avem cele mai rapide conexiuni fixe, iar în ceea ce priveşte conexiunile mobile suntem depăşiţi doar de Ungaria, care are 19,1 Mbps.


La capitolul conexiuni mobile RCS&RDS, cu Digi.Mobil, se află la celălalt capăt al ierarhiei, cu doar 2,81 Mbps. Cu 27,9 Mbps, Orange ia primul loc dar la mare luptă cu Vodafone, care are o viteză medie de 26,75 Mbps.