Angajatii din Romania pe ultimul loc in UE la competente IT

Angajatii din Romania pe ultimul loc in UE la competente IT


Raportul de tara 2015, publicat de Comisia Europeana , sustine ca forta de munca din Romania detine cel mai slab nivel de abilitati IT din Europa. Potrivit raportului, proiectul national de Strategie Digitala contine, printre altele, ca obiectiv si dezoltarea compententelor digitale, insa ii lipsesc masurile concrete de implementare.

Aceste evolutii influenteaza major productivitatea muncii, care in Romania este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Concluziile sunt completate si de datele la fel de ingrijoratoare ale DESI 2015 .

Un procent mai mult decat dublu decat media europeana dintre angajatii din Romania are un nivel scazut sau nul de competente IT. Este vorba de 77% din forta de munca de la noi comparativ cu media de 32% in UE.

Sunt date furnizate in Raportul de tara al Comisiei Europene, alaturi de concluziile in ceea ce priveste inca irelevanta pregatire pe care mediul universitar o face in raport cu piata muncii, dar si de ultima pozitie in Europa ocupata de tara noastra cand vine vorba de investitiile in cercetare.

Totodata, nici datele din Indicele economiei si societatii digitale (DESI) 2015 nu aduc vesti mai bune pentru situatia din Romania raportata la cea la nivel european: s-au facut progrese, dar suntem inca pe ultimul loc in sectorul digital.

Astfel, numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, in Romania doar 1,3% din totalul fortei de munca sunt specialisti IT & C, foarte putini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking si inregistram cel mai mic procent la e-commerce , pentru ca doar 17% dintre romani cumpara online.

Competentele digitale imbunatatite sunt de o importanta critica in revigorarea generala a economiei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, constante si inclusive.

Toate acestea sunt o bariera pentru cresterea economiei digitale in Romania.