Gadgeturi electronice care pot aprecia starea de sănătate!

Gadgeturi electronice care pot aprecia starea de sănătate, prezentate la CES din Las Vegas

De la brățări care măsoară grăsimea corporală la roboți care stau alături de copii în timpul ședințelor de chimioterapie, salonul de electronică pentru marele public International CES de la Las Vegas prezintă aparate care promit o viață mai sănătoasă

Printre mulțimea de brățări care propun măsurarea activității, a somnului și chiar a stării de spirit, se distinge Inbody, ce promite să cuantifice masa de grăsime a utilizatorului. Aparatul urmează să fie comercializat cu 180 de dolari din luna martie și a trezit deja 'mult interes', afirmă Brian Galman, reprezentantul firmei la salon.

Inbody a conceput în trecut cântare care trimit un curent electric foarte slab în corp pentru a analiza diferiți indici. Potrivit lui Galman, ele sunt utilizate de echipele sportive profesioniste, centre medicale, armata americană, cluburi de gimnastică sofisticate sau în campusul Google.

Alte firme, ca Neurosky (California) și Melomid (Franța), măsoară cu aparatele lor activitatea cerebrală, având ambiția să reducă stresul. Societatea elvețiană Valedo Therapy prezintă un 'antrenor' digital pentru spate. 'Există un aspect medical și unul ludic', a declarat pentru AFP Robert MacKenzie de la Valedo: senzori instalați pe pieptul și pe spatele utilizatorului trimit semnale unui iPhone sau iPad, fiind asociate cu jocuri video concepute pentru a face exerciții terapeutice.


Firma canadiană RxRobots prezintă la salon mici roboți umanoizi, numiți MEDi, care îi ajută pe copii în mediul medical să depășească durerea și frica de tratamente, de la un simplu vaccin la chimioterapie. Softurile lor, utilizate deja în spitale din Canada și în curând în Statele Unite, au fost concepute cu ajutorul unui psiholog pentru copii și integrează recunoașterea facială și a vocii, arată anestezistul Gerald Bushman, care lucrează la un spital pentru copii din Los Angeles și a fost consilier pentru acest produs. 'MEDi este conceput nu numai pentru a distrage copilul, dar și pentru a-l învăța mecanisme de control care îi asigură o oarecare stăpânire a mediului în care se află', a declarat el AFP.

Firma franceză Visiomed a adus la salon termometre fără contact cu pielea, ThermoFlash, care se îndreaptă spre tâmplă pentru a măsura temperatura. Ele sunt utilizate, printre altele, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și NATO în lupta împotriva Ebola. O aplicație pentru persoane particulare, lansată în cursul acestei săptămâni în Statele Unite, asigură legătura cu aplicații pentru smartphone ce cuprind măsurile ce trebuie luate sau ce trebuie să i se comunice medicului în caz de urgență. Alte firme care expun la CES prezintă termometre pentru bebeluși, cu tetină și plasturi, care pot trimite date pe smartphone-ul sau tableta părinților.

'Ceea ce ne bucură cu adevărat este că domeniul sănătății conectate aduce beneficii în ceea ce priveșe prevenirea și scăderea riscurilor', afirmă Francois Teboul, director medical la Visiomed.

Se renunță repede la brățările fitness și aparatele care măsoară somnul, pașii și alte elemente, spun analiștii. Aparatele ar putea fi mai convingătoare dacă personalului medical și chiar asigurărilor le-ar fi transmise date personalizate care ar putea duce la începerea mai devreme a unor tratamente sau la scăderea cotizației la asigurările de sănătate afirma Agerpres